Kétszeresére növeltük a szakellátási órák számát

Budakeszi Egészségügyi Központ.

A városvezetésnek kiemelt célja, hogy helyben minél több szakrendelés elérhető legyen. „Az egészség nem minden, de egészség nélkül minden semmi” – idézte Schopenhauert dr. Győri Ottilia polgármester az újjáépített régi rendelő átadásakor. A városvezetés ennek szellemében folyamatosan bővíti az elérhető egészségügyi szolgáltatásokat, hogy az itt élőknek jó esélye legyen az egészség megőrzésére. A Budakeszi Egészségügyi Központ új épületének sikeres átadása a válságok közepette mérföldkőnek számít városunk és a Buda környéki települések egészségügyi ellátásának megvalósu ló fejlesztésében. A bővülő szolgáltatásokról, az új ellátási lehetőségekről és szakellátásunk jövőképéről tájékoztatta a Hírmondót dr. Pócza Péter az intézmény főigazgatója.

Az emberi emlékezet gyorsan halványul, ezért hasznos felidézni, hogy az új Budakeszi Egészségügyi Központ kialakításakor az első lépés a sajnos már megkopott régi háziorvosi rendelő felújítása volt.

Pócza Péter: 2018 augusztusában vehettük birtokba a felújított intézményt, mely az energetikai pályázati finanszírozás mellett nagyrészt önkormányzati forrásból valósult meg, sőt a kezdeti időszakban kizárólag az önkormányzat állta a költségeinket. Ebben az időben még csak 4 fő dolgozott az intézményben. A város vezetésével, azért, hogy helyben nyújthassunk a lakosságnak minőségi szolgáltatást, mindent megtettünk azért, hogy elérjük, állami finanszírozást kaphassunk szakrendelőink működéséhez. Ezért 2019-ben kérelmet adtunk be a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz, hogy finanszírozzák a szakrendeléseket Budakeszin. Értékelték munkánkat, és megkaptuk a támogatást. Első lépésben 64 milliós kormányzati támogatást kaptunk, melyhez az önkormányzat 7 milliós önrészt adott. Hónapról hónapra érkeztek akkor az orvos technológiai és informatikai eszközök az intézménybe, megalapozva jövőnket. 2020 augusztusa óta működik a Budakeszi Egészségügyi Központ mint államilag finanszírozott szakrendelő.

Hány szakrendelés volt az induláskor?

P. P.: Kettő – napjainkban pedig ez már több mint 25 szakrendelés!

A Budakeszi Egészségügyi Központ sikeres átadása a válságok közepette mérföldkő városunk életében. Országgyűlési képviselőnk, Menczer Tamás szerezte meg a kormányzati forrást, az önkormányzat is segített, így az új épületben megkétszereztük a rendelési órák számát, és a finanszírozást is megkaptuk hozzá.

P. P.: Jelenleg már heti 333 óra szakellátási óra van lekötve Budakeszin. Korábban ez heti 150 óra volt, ami nagy kihívást jelentett, de sikerült a megfelelő szakorvosi gárdát megtalálni. Nagyon köszönöm a kollégáim türelmét, kitartását, azt a hatalmas szakmai munkát, amivel a 2023. november 1-től megduplázódott szakellátások zavartalan ellátását biztosították.

Jelenleg mekkora létszámmal dolgozik az egészségügyi központ több mint 25 szakrendelése?

P. P.: 70 fővel dolgozunk. 25 orvos, szakszemélyzet, kisegítő személyzet, titkárság, takarító személyzet.

Budakeszi nyilván jobb helyzetben van ilyen szempontból, mint pl. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, hisz azért térségünkben sok jól képzett orvos és szakszemélyzet él.

P. P.: Én is azt gondolom, hogy jó helyen vagyunk, és ebből előnyt kovácsolunk. Kiváló kapcsolati hálónk van, ráadásul nagy szakmai tekintélyt vívtunk már ki, keresnek minket orvosok, szakdolgozók akár a Semmelweis Egyetemről vagy éppen a környező kórházakból is. Ami ritkaság, nálunk túljelentkezés van – amiből persze nem lehet országos következtetéseket levonni.

Ez az új épület, a bővülő létszám és a megkétszereződött szakellátási óraszám mennyiben csökkenti a várólisták idejét?

P. P.: Sokat javult a helyzet az elmúlt hónapokban, ezt a betegeink is tapasztalják. 2024. január 1-től kaptam egy újabb 5 éves főigazgatói megbízást, és ennek keretében egy kicsit kibővített menedzsmenttel továbbra is azon dolgozunk, hogy a finanszírozások tekintetében az országos átlag felett legyünk, míg a várólisták esetében az országos átlag alatt tudjunk maradni.

Az új épület megépítése előtt 2 és fél, 3 hónap volt a várakozás, most a szakrendelések nagy részében egy hónapra csökkent ez az idő. Hadd mondjak itt néhány példát! Audiológián egy hét, belgyógyászaton, fül-orr-gégészeten nagyjából egy hónap, kardiológián másfél hónap, sebészeten egy hét a várakozási idő, de sürgősségi esetben azonnal ellátjuk a betegeket. Gyermek urológián két héten belül fogadjuk kis betegeinket.

Persze vannak kifejezetten keresett szakrendelések, ahol még mindig 3 hónap a várakozás, ezeknek az óraszám bővítésén dolgozunk. Ilyen az ortopédia, a diabe-tológia, a reumatológia. Mondhatnám az endokrinológiát is ebben a sorban, de nem mondom, mert abban nem nagyon tudunk bővülést elérni a jövőben sem, ezért a Buda környéki térség endokrinológiai ellátója a továbbiakban is a Semmelweis Egyetem lesz.

Mi a helyzet a gyermek fogszabályozással?

P. P.: Ez nagyon különleges szakma, ahol igen hosszú a várakozási idő. Viszont magának az ellátásnak a típusából, a beavatkozás jellegéből adódóan ez nem sürgősségi ellátás. A környező településeken sehol nincs fogszabályozás, ezért minket jelöltek ki a Buda környéki térség településeken túl, még Pilisvörösvár és Érd ellátására is. Egy kitűnő fogszabályozós kolléga végzi ezt a munkát intézményünkben, nagyon nagy terheltség mellett, hosszú várakozási idővel.

Egy előrelátó szülő tehát azonnal jelentkezzen, ha érzékeli a fogszabályozás szükségességét, ami egyébként a 90-es évek közepétől nem ingyenes?

P. P.: Igen, természetesen, de amúgy a fogszabályozást 18 éves korig támogatja az állam! Ám ehhez hozzá kell tennem, hogy ez fizetős ellátás, mely még a 90-es évek közepén lett kialakítva, és ez azt jelenti, hogy az állam az orvost, az asszisztenst, az adminisztrációt, a gipszmintát biztosítja, de a fogszabályozó készlet az már jelentős költség, bár ebben is van olcsóbb, államilag támogatott kategória.

Mi változik Budakeszin és a budakörnyéki térségben az ügyeleti rendszer átalakításával?

Egyeztetéseket folytatott Budakeszi és a budakörnyéki régió egészségügyi ellátásának fejlesztésével kapcsolatban dr. Takács Péter egészségügyi államtitkárral, dr. Csató Gáborral, az Országos Mentőszolgálat főigazgatójával és Menczer Tamás országgyűlési képviselővel, a KKM államtitkárával dr. Pócza Péter PhD, a Budakeszi Egészségügyi Központ intézményvezetője

P. P.: Ez az ügyeleti rendszer átalakulás, mely Budakeszit is érinti, az egész országban megváltoztatja az ügyeletet, mely az alapellátás része. Ez szükséges és fontos átalakulás, melynek eredményeképpen a széttagolt ügyeleti rendszer átalakul országos rendszerré. Pest vármegye február elsején lép be ebbe a rendszerbe. Budakeszin egy ügyeleti központ jön létre, hétköznap délután 4-től másnap reggel 8-ig, hétvégén pedig 24 órában. Két egység fog részt venni az ellátásban, egy kivonuló és egy bent tartózkodó. Emellett egy város- és vármegyei határokon átívelő rendszer lesz, ahol bármelyik ügyeleti pont, ügyeleti központ be tud segíteni a másiknak szükség esetén. Ez sokkal jobban szervezett ellátás lesz az Országos Mentőszolgálat szakmai irányításával. Mindenképpen a betegek ellátását javító jó döntés volt ez az egészségpolitika részéről. Budakeszin a Budakeszi út 179-ben lesz elérhető a szolgáltatás. A központi, országosan elérhető, egységes telefonszám: 1830. Ezt az Országos Mentőszolgálat diszpécser szolgálata fogja ellátni, ahol megfelelő tanácsadást is fognak kapni a betegek.

Látva, tapasztalva a Budakeszi Egészségügyi Központ dinamikus fejlődését, még több rendelőre lesz majd szükség…

P. P.: Igen, én is ezt látom, hiszen további szakrendelések is várhatóak a jövőben. Előreláthatólag június elsejétől ultrahangos, manuális csecsemőkori csípőszűrés is lesz, melyet főállásban fog végezni egy ortopéd orvos kollégánk. Ezzel az egész Zsámbéki-medencében meg fog oldódni ez az ellátási hiányosság, melyre korábban már a kisbabák megszületése előtt jelentkezni kellett. És van még egy mások nagy terv erre az évre, a mam-mográfia elindítása.

Kétségtelen, hogy ez a dinamikus, soha meg nem álló fejlődés, további helyeket fog igényelni az egészségügyi központ számára. Első lépésként leginkább annak van esélye, hogy a tavaly szeptemberben átadott épület tervében eredetileg szereplő két plusz emeleti rendelő megépítését kérjük a döntéshozóktól.

Későbbi terveink is vannak. Egynapos sebészet is működhetne itt, és megoldhatnánk a teljes Zsámbéki-medence alapellátási ügyeletét egy sürgősségi ponttal, mentőállomással is. Persze ez már egy új épületet is megkívánna. Ahogy látható, terveknek nem vagyunk híján!

Köszönöm az interjút!

Horváth Jenő

Budakeszi Hírmondó 2023. január

Megosztom a cikket