Két évszázad zenéjének négy magyar mestere

Az Erkel Ferenc Művelődési Központ 3 fordulós, “Két évszázad zenéjének négy magyar mestere” c. komolyzenei vetélkedője a döntő játékhoz érkezett.


Május 20-án Varga Károly vezetésével a döntőbe jutott 4 Pest megyei iskola: a Sződligeti Gárdonyi Géza Általános Iskola, az Evangélikus Egyház Aszódi Petőfi Gimnáziuma, a Páduai Szent Antal Iskola, a Gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskola és meghívott vendégként a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola csapatai mérték össze tudásukat.

 

A felkészítő pedagógusok mellett, a szakmai zsűrit vezette és a díjakat átadta Somogyváry Ákos karnagy, az Erkel Ferenc Társaság elnöke és Hollós Máté Erkel-díjas zeneszerző.

 

A vetélkedő résztvevőit Bakács Bernadett alpolgármester asszony köszöntötte – Budakeszi város nevében szeretettel köszöntöm a Két évszázad zenéjének négy magyar mestere? vetélkedő döntőjének résztvevőit:

 

Vendégjátékos csapatunkat a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola csapatát, (akik Erkel szülővárosát képviselik). Az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnáziumot, a Gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskolát, a Piliscsabai Páduai Szent Antal Iskolát és a Sződligeti Gárdonyi Géza Általános Iskolát képviselő tanárokat és diákokat.

Szeretettel köszöntöm a vetélkedőt vezető Varga Károlyt, aki már akkor is vetélkedőt vezetett, amikor én annyi idős voltam, mint a mostani résztvevők, és akinek munkássága, zenepedagógiai életműve nemzeti kincs.

Szeretettel köszönöm a zsűri tagjait, nagyra becsült vendégeinket, városunk mindig szeretettel várt meghívottját, Somogyváry Ákos karnagyot, zenetanárt, Erkel Ferenc leszármazottját, és Hollós Máté zeneszerzőt, akinek szintén igen jeles felmenői vannak a szobrászat és irodalom területén (talán ezért választotta ő a zenét), nagyapja a Tóth Árpád költőnk, és szülei is neves irodalmárok.

Nagy jelentőségű Budakeszi számára, hogy az Erkel Ferenc Művelődési Központ időről ?időre megrendezi ezt az értékes, és mindenki számára feltöltődést jelentő ismeretterjesztő vetélkedőt, amely ennyi kiváló fiatal és hosszan fiatal ember találkozását teszi lehetővé.

Mert a zene megfiatalítja az embert, erre itt hiteles tanúk vannak. A zene a lelket szólítja meg, a lélek pedig örök, és nem öregszik.

Kodály Zoltán mondja: ?Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be.?

Ezt többek közt akkor is átéltem, amikor akkor még öt gyermekünkkel két évet Angliában éltünk, és a Liverpooli Philharmonic Hall-ban az angol zenekar egy ifjúsági koncerten Kodály Galántai táncok című művét adta elő. Ahogy felcsendült a szívünknek rokon dallam, máris úgy éreztük, hazajöttünk. Nem volt honvágyunk, lekötött az új országgal való ismerkedés izgalma, de hirtelen a maga teljes szépségében és értékességében jelent meg lelkünkben az ország és közösség, melyhez tartozunk. Megható volt látni, hogy az idegen zenekar milyen pontosan közvetítette ezt az élményt egy idegen közönségnek, amely értette és értékelte a mi világunkat. Sosem felejtem el.

Bizonyára találkoztak már a You Tubon zenei flash mob felvételekkel. Az egyik legszebb Kodály Esti dalának előadása a Halászbástyán. Turisták nézelődő tömege hirtelen átszellemülten figyelő, megrendült közösségé alakul, ahogy száll fel a zenei imádság.

Erkel Bánk Bánjának áriája a Madách téren zenekarral és kórussal inkább meglepődést vált ki, és egy pillanatra kiemeli az ott lévőket a hétköznapi életből. Ezeken a pár perces felvételeken lemérhetjük a zene hatalmát. Fontos, hogy mindannyiszor a szépség gyógyító erejével szembesülünk.

Ahogy haladok előre a korban, egyre fontosabbnak tartom a szépség felmutatását világunkban. A tömegkultúra és az izgalmak keresése, az érték semlegesség az élet minden területén, fájdalmasan nélkülözi a szépséget. Azt gondolom, ideje újra célként meghirdetni, a zászlónkra tűzni, keresni, felmutatni, megalkotni, megtanítani, ki-ki milyen területen dolgozik. A szépség menti meg a világot, az életöröm új spiritualitása ? idézem Anselm Grün írását. Itt és most éppen ezen fáradozunk. Köszönöm mindenki hozzájárulást ehhez.”

 

A nagyon jó hangulatú vetélkedőt a mindvégig kimagasló eredményt elérő Sződligeti Gárdonyi Géza Általános Iskola, Szinkópa nevű csapata nyerte, Kovács Móric 5.o., Helembai Irisz 6.o., Kröel- Dulay Gáspár 6.o., Haulik Rebeka 7.o, Mészáros Csenge 7.o., Puskás Petra 7.o. tanulók Báli Péterné Inke felkészítő pedagógus vezetésével.

 

A díjátadások után a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola csapatával virágot helyeztünk el az Erkel Ferenc szobornál.

 

Köszönjük a Nemzeti Kulturális Alap Zenei Kollégiumának a támogatását.

 

Nagy Mónika

EFMK munkatársa

Megosztom a cikket