Kész a budakeszi buszsávterv, a többségnek vonzó a gyorsuló tömegközlekedés

Elkészültek az első tervek a budakeszi buszsávok kialakításáról. A fejlesztéssel a felére csökkenhetne az itt közlekedő buszok menetideje. A projekthez kapcsolódó felmérésből az is kiderült, hogy a beruházás után a válaszadók 70 százaléka választaná a tömegközlekedést a Zsámbéki-medence és a főváros között.
A közvélemény-kutatásból egyebek mellett az is kiderült, hogy a fejlesztés eredményeként a többség, a megkérdezettek 70 százaléka nagy eséllyel választaná a buszközlekedést, ha megvalósulna a gyorsított ütem, miszerint csúcsidőben is csak fél órát venne igénybe az út Budakesziről a fővárosi Széll Kálmán térig – mondta az Infó rádiónak Győri Ottilia polgármester.
Az elképzelések szerint a buszsáv nem folyamatos lenne, hanem csak azokon a szakaszokon alakítanák ki, ahol az „szükségszerű” és egyben megoldható. Vannak ugyanis olyan területek, ahol fizikailag nem lehet kialakítani még egy sávot – magyarázta Budakeszi első embere.
A projekt további „mérföldköveiről” Győri Ottilia elmondta, hogy az engedélyes tervek jövő nyárra készülhetnek el, ezt követően indulhat meg a tényleges kivitelezés a sikeres közbeszerzési eljárás után. A beruházás ugyanakkor nemcsak a buszsáv kialakítását foglalja magába, hanem például P+R parkolók megépítését, árokbefedéseket, zöldterület-rendezést, közműkiváltást, intelligens jelzőlámpák telepítését, közlekedési csomópontok kialakítását, Budakeszin egy hátsó átkötőút megtervezését is.
A budapesti szakaszon a buszsáv kialakításán túl részét képezi a projektnek ugyancsak a közvilágítás modernizálása, vagy épp az esővíz szikkasztásának kialakítása. Győri Ottilia a projekt fontosságát érzékeltetve kiemelte: aki ellátogat Budakeszire, nemcsak a reggeli dugóban, hanem már szinte egész nap megtapasztalhatja a főutcán sorjázó rengeteg gépkocsit, az 5 km/órás sebességgel pöfékelő buszokat, ami komoly környezeti terhelést jelent a városnak.
„Ezért mindenki azon dolgozik, hogy élhetőbb legyen a környék, megszűnjenek a hatalmas dugók, amelyek tönkreteszik Budakeszi életét. Így a környezetünk védelmében is tudunk lépni, a levegőnk is tisztább lesz, úgyhogy mindenképp szükséges megoldást találni” – hangsúlyozta a polgármester.
Az interjút itt hallgathatja meg:

https://infostart.hu/belfold/2021/10/20/kesz-a-budakeszi-buszsavterv-a-tobbsegnek-vonzo-a-gyorsulo-tomegkozlekedes

Megosztom a cikket