Kapros rakott zöldbab
A hétvége a pihenés időszaka, ezért jól jöhet vasárnapi ebédnek valami gyorsan elkészíthető étel. A kapros rakott zöldbab épp ilyen lehet.
Hozzávalók:
- 50 dkg mélyhűtött zöldbab
- 5 gerezd fokhagyma
- 5 dl tejföl
- 3 babérlevél
- 2 csokor friss kapor
- 15 dkg túró
- 15 dkg füstölt sajt
- só
- őrölt bors
A húshoz:
1 vöröshagyma
? dl olaj
2 ek sűrített paradicsom
25 dkg darált csirkehús
? ek morzsolt majoranna
25 dkg kolbász
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
2. A zöldbabnak főzővizet forralunk, aztán megpucoljuk a fokhagymagerezdeket, és 2 gerezdet beleteszünk a vízbe.
3. A többit összezúzzuk, elvegyítjük a tejföllel, és félretesszük.
4. A lobogva forró főzővízhez hozzáadjuk a babérleveleket meg 1 evőkanál sót, és a zöldbabot pár perc alatt puhára főzzük benne.
5. A megpucolt vöröshagymát apróra vágjuk, és egy közepes méretű teflonserpenyőben mérsékelt tűzön megfonnyasztjuk az olajon.
6. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, 1 percig együtt kevergetjük, aztán hozzávegyítjük a darált húst.
7. Megsózzuk, megborsozzuk, és 3-4 percig még kevergetjük, hogy a hús minél kisebb morzsákra essen szét.
8. Ezután megízesítjük majorannával, hozzáöntünk 1 dl meleg vizet, és lefedve, mérsékelt tűzön, néha megkeverve, 10 perc alatt puhára pároljuk.
9. A félretett fokhagymás tejfölhöz hozzámorzsoljuk a túrót, belekeverjük a megfőtt, leszűrt zöldbabot és apróra vágva a kaprot.
10. A kolbász héját lehántjuk, a kolbászhúst szétmorzsoljuk, és erőteljes mozdulatokkal hozzádolgozzuk a megpárolt darált húshoz.
11. A tepsibe átkanalazzuk a zöldbab felét, elsimítjuk rajta a darált húsos keveréket, befedjük a maradék zöldbabbal, és miután a tetejére ráreszeltük a füstölt sajtot, az ételt 25 perc alatt megsütjük a sütőben.
Tálaláskor tejfölt és friss kenyeret adunk mellé.
Forrás: www.stahl.hu