Kakaós kalács

Az apróságok kedvence lehet ez az igazán látványos kalács. Finom vajjal vagy kakaóba mártogatva. A kétféle tésztát mindenhogy lehet tekerni (ebben a gyerekek is szívesen segítenek). A legegyszerűbb, ha mindössze kétfelé osztjuk a tésztát, de lehet akár négyfelé is. Így feltekerve már szinte olyan, mint egy zebra.

 

 

 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

1 zacskó szárított élesztő

2+1 egész tojás

1/2 teáskanál só

3 és 1/2 dkg kakaópor

7 dkg cukor

1/2 dl étolaj

3 és 1/2 + 1/2 dl langyos víz

1 felvert tojás, a kalács megkenéséhez

 

Elkészítés:

1. A só, fél deci víz és a kakaó kivételével mindent a dagasztógépbe teszünk. Húsz perc alatt kidagasztjuk, a végén sózzuk. 
2. Deszkára borítjuk, kétfelé osztjuk. Az egyik felét letakarva duplájára kelesztjük, a másikat visszatesszük a dagasztógépbe a kakaóval és a maradék fél deci vízzel. Két perc alatt teljesen elkeverjük. A kakaós tésztát is letakarjuk, és a duplájára kelesztjük. 
3. Miután megkelt a kétféle tészta, egyforma nagyságú téglalappá nyújtjuk őket. A kakaós lapot rátesszük a másik tetejére. A téglalap hosszabbik oldalánál elkezdjük feltekerni, de csak a lap középig, ott megállunk. A másik oldalát is betekerjük a középig, így szemüvegszerű formát kapunk. 
4. Sütőpapírral bélelt formába tesszük úgy, hogy a sárga tészta legyen felül, majd letakarjuk, és a duplájára kelesztjük. 
5. A másodszor is megkelt kalácsot megkenjük tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben negyven perc alatt megsütjük.

 

Forrás: www.stahl.hu

Megosztom a cikket