Kakaós kalács
Az apróságok kedvence lehet ez az igazán látványos kalács. Finom vajjal vagy kakaóba mártogatva. A kétféle tésztát mindenhogy lehet tekerni (ebben a gyerekek is szívesen segítenek). A legegyszerűbb, ha mindössze kétfelé osztjuk a tésztát, de lehet akár négyfelé is. Így feltekerve már szinte olyan, mint egy zebra.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 zacskó szárított élesztő
2+1 egész tojás
1/2 teáskanál só
3 és 1/2 dkg kakaópor
7 dkg cukor
1/2 dl étolaj
3 és 1/2 + 1/2 dl langyos víz
1 felvert tojás, a kalács megkenéséhez
Elkészítés:
1. A só, fél deci víz és a kakaó kivételével mindent a dagasztógépbe teszünk. Húsz perc alatt kidagasztjuk, a végén sózzuk.
2. Deszkára borítjuk, kétfelé osztjuk. Az egyik felét letakarva duplájára kelesztjük, a másikat visszatesszük a dagasztógépbe a kakaóval és a maradék fél deci vízzel. Két perc alatt teljesen elkeverjük. A kakaós tésztát is letakarjuk, és a duplájára kelesztjük.
3. Miután megkelt a kétféle tészta, egyforma nagyságú téglalappá nyújtjuk őket. A kakaós lapot rátesszük a másik tetejére. A téglalap hosszabbik oldalánál elkezdjük feltekerni, de csak a lap középig, ott megállunk. A másik oldalát is betekerjük a középig, így szemüvegszerű formát kapunk.
4. Sütőpapírral bélelt formába tesszük úgy, hogy a sárga tészta legyen felül, majd letakarjuk, és a duplájára kelesztjük.
5. A másodszor is megkelt kalácsot megkenjük tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben negyven perc alatt megsütjük.
Forrás: www.stahl.hu