Június 5. – Környezetvédelmi Világnap

Június 5-ét 1972-ben, az ENSZ első, „Ember és bioszféra” címet viselő környezetvédelmi világkonferenciáján nyilvánították Környezetvédelmi Világnappá. A világnapon azóta minden évben más és más országban, más és más környezeti témában tartanak konferenciákat. Az idei világnap mottója a „Time for Nature”, hiszen ez alkalomból most a biodiverzitás és természet védelme van középpontban.

A környezetvédelmi világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetszennyezés tényére és annak következményeire, valamint előmozdítsa a közös gondolkodást és ösztönözze a közös cselekvést. A környezeti ügyek 1972 óta jóval összetettebbek és bonyolultabbak lettek. Ugyanakkor ma már nem kell bizonygatnunk, hogy ezek az ügyek fontosak – a mi egészségünk miatt is, és unokáink biztonsága miatt is. Ezért emlékezünk június 5-én a Környezetvédelmi világnapra. Bővebben a Környezetvédelmi Világnapról itt olvashat.

A 2020-as Környezetvédelmi Világnap alkalmából „PRAKTIKUS KALAUZ” jelent meg magánembereknek, vallási csoportoknak, üzletembereknek, városoknak, kormányoknak, iskoláknak és egyetemeknek, fiatalok csoportjainak és civil szervezeteknek. Az alábbiakban – kedvcsinálónak – az iskoláknak és tanároknak szóló részt tesszük közzé magyar nyelven. Az eredeti angol nyelvű kalauz elérhető itt.

Mit tehetnek az iskolák és a tanárok?

Az iskolák és a tanárok kritikus szerepet játszanak a fiatalok természet iránti affinitásának ápolásában és az olyan tantervek építésében, amelyek hangsúlyozzák a biodiverzitás értékét és a jövőbeli zöld munkalehetőségek iránti érdeklődést. Ha meg akarjuk változtatni a környezeti ügyek jelenlegi pusztulásának menetét, először meg kell tanulnunk, hogy mit tehetünk; meg kell osztanunk a tudásunkat a közösségeinkkel a Környezetvédelmi Világnapon; és cselekednünk kell azokban a dolgokban, amelyeket meg kell változtatnunk.

Íme néhány forrás az iskolások számára a természet védelméről:

Íme néhány ötlet, hogy hogyan oszthatja meg üzenetét a Környezetvédelmi Világnapon:

  • Keresse meg a legjobban szeretett Földiskola (Earth School ed.ted.com/earth-school ) órát, és ossza meg barátaival a #EarthSchool és a #ForNature hashtag segítségével.
  • A művészet segítségével terjesztheti az üzenetet, például virtuális festmény-versenyen, kiállításon, vagy kihíváson.
  • Május 28-tól június 5-ig vegyen részt az UNEP közösségi média hírcsatornáin, és ossza meg a világgal, hogy miért olyan fontos a természet védelmében tett fellépés. Feltétlenül használja a #ForNature és a # WorldEnvironment-Day hashtagokat.
  • Jelöljön meg néhány embert / szervezetet / társaságot a válaszában, és kérje meg őket, hogy csatlakozzanak a beszélgetéshez.
  • A CITIES4FORESTS elindította a „Forest” kihívást. Csatlakozzon a fotópályázathoz, és ültessen egy fát. Bővebb információ itt. 
  • Az iskolák bejelenthetik elkötelezettségüket az egyszer használatos műanyag fokozatos kivonása iránt.
  • Osszon meg kis video-interjút, amelyben családtagjait kérdezi az erőforrások hatékony felhasználásáról.

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleményt adott ki a Környezetvédelmi Világnapon. Mint írták:

„A Pilisi Parkerdőben túrázva a magyar természeti gazdagság változatos kincstára fogadja a látogatót: őserdőre emlékeztető örökerdők, tölgyes és bükkös rengetegek, források, erdei kis tavak mellett néhol érintetlen erdőrészletek. Vajon miért rejtőznek a Parkerdőben ezek a háborítatlan területek?

A fenntartható erdőgazdálkodás célja a klímaváltozás hatásainak kitett erdei életközösség egyensúlyának fenntartása. Ebben a szakmai feladatban komoly szerepe van a faanyagtermelést nem szolgáló területeknek. Ezek olyan erdők, amiket az erdőgazdálkodó tudatosan hagy háborítatlanul, hogy óvják a talajt, gazdagítsák az élőhelyet, növeljék a változatosságot. Fakitermelésre bennük csak valamilyen különösen indokolt esetben, például a természeti károk helyreállítása kapcsán kerül sor. Ezeknek a területeknek a fenntartása a természetvédelem és az erdőgazdálkodás integrációjának egyik fontos eszköze.”

A faanyagtermelést nem szolgáló erdőtömbök és erdőrészletek napjainkra már a Pilisi Parkerdő által kezelt erdőterületek több mint 13 százalékát teszik ki. A kisebb, néhány száz négyzetmétertől fél hektárig terjedő kíméleti területek felmérésére térinformatikai módszerek alkalmazását tervezik, de ez a szint is jelentős, további 1000-3000 hektárnyi területet érint, így fontos ökológiai szigeteket képez a faanyagtermelést is szolgáló erdőkön belül.

Ma van a Környezetvédelmi VilágnapJúnius 5-ét 1972-ben, az ENSZ első, „Ember és bioszféra” címet viselő…

Közzétette: Budakeszi Hírmondó hivatalos oldala – 2020. június 5., péntek

Megosztom a cikket