Jubileumi koncert

A 2011. december 13-án alakult Budakeszi Erkel Ferenc Kamarakórus 2016. december 9-én tartotta jubileumi koncertjét a Budakeszi Erkel Ferenc Művelődési Központban. Dr. Győri Ottilia polgármester az ünnepi köszöntőjében megemlítette, hogy “…a közös éneklés és a zene szeretete hozta össze ezt a remek társaságot.” Az együttes munkásságát méltatva hangsúlyozta, hogy “…egy település értékeit nem csak a házak, az épített természeti környezet, a természeti környezet és a kulturális műsorok jellemzik, hanem a civil szervezeteknek a működése is, és a kórus nagyon sokat tett Budakeszi kulturális életében.” Mindezért köszönet illeti az együttes minden egyes tagját és egészét is.

 

 

A kórust vezető Farkas László az elmúlt öt esztendőre visszatekintve elmondta, hogy a minden vonatkozásában amatőr és teljes mértékben önfenntartó együttest 17 fő lelkes, a vokális zenei műfajt kedvelő barát alapította. Az évek során többen csatlakoztak hozzájuk és legnagyobb sajnálatukra néhányan el is hagyták őket. A vegyeskar létszáma így jelenleg 25 fő. Az alapító levelükben foglaltak szerint céljuk a klasszikus és kortárs szerzők egyházzenei és világi műveinek tolmácsolása. A saját maguk vezette statisztika szerint az öt esztendő során 226 próbát tartottak. Ezek során ez idáig kereken 100 művet tanultak meg. Első nyilvános koncertjüket 2012. február 25-én adták Pátyon a Máltai Szeretetszolgálathoz tartozó Gondviselés Házában. Ezzel együtt 46 alkalommal léptek fel elsősorban Budakeszi különböző helyszínein, de a város határain túl Budajenőn, Pátyon, Érden, Törökbálinton és Budapesten a Párbeszéd Házában, a Gellért-hegyi Sziklatemplomban, a Városmajori templomban és a Nemzeti Sírkertben. Külön öröm számukra, hogy 2013. óta rendszeres fellépőnek számítanak a márianosztrai bazilikában, továbbá az, hogy ez év nyarán felléphettek Zircen az ősi apátsági bazilikában is. A kórus munkáját a Budakeszin működő Stulwerk Kft, valamint a kis létszámú, de rendkívül lelkes pártoló tagság támogatja. A kapott támogatást az együttes külön köszöni.

Az ünnepi köszöntőt és a tájékoztatást követő, a meglepően nagy létszámú közönség előtt adott koncerten a kamarakórus Bach, Bárdos Lajos, Beethoven. Charpantier, Dowland, Erkel Ferenc, Gárdonyi Zoltán, Kodály Zoltán, Ligeti György, Mendelssohn, Mozart, J.d.Pres, Purcell és N.Rota műveit szólaltatta meg nagy sikerrel.

A koncert zárszavában Somogyváry Ákos az Erkel Ferenc Társaság elnöke megköszönve a kórus tevékenységét és további jó munkát kívánva külön kiemelte, hogy az együttes a nem kifejezetten templomi akusztikával rendelkező teremben is hitelesen szólaltatta meg a műsorára felvett egyházzenei műveket.

A nem csupán jubileumi, hanem jótékonysági jelleggel is rendezett koncerten résztvevők önkéntes adományait a kórus a Budakeszi Erkel Ferenc Művelődési Központ kulturális célú rendezvényeinek támogatására ajánlotta fel.

 

Farkas László

a kórus vezetője

 

FOTÓGALÉRIA ITT.

Megosztom a cikket