Jó tanácsok advent idején a rendőrségtől

A karácsony az év legmeghittebb, sokak számára talán a legszebb ünnepe. De sajnos az ünnepi időszak másról is szól. A zsebtolvajok zsúfolt bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön, a figyelmet elterelve próbálják elemelni a pénztárcákat és egyéb értéktárgyakat.

 A rendőrök arra kérnek mindenkit, hogy legyenek elővigyázatosak az ünnepi bevásárláskor ne a bevásárlókosárba helyezzék el kézitáskájukat, illetve ne tartsák a bankkártyájukat és annak PIN kódját egy helyen!

 Mint írják:

 „Kérjük, legyen figyelmesebb, és az ünnepi utazás ideje alatt értékeit ne hagyja egy pillanatra sem őrizetlenül, és tömegközlekedés során kézitáskáját mindig tartsa testközelben, zártan.

Kérjük, legyen figyelmesebb az ünnepi utazások ideje alatt, és gépkocsiját minden esetben zárja le, és ellenőrizze is le. Kérjük, legyen körültekintőbb az adventi időszakban, és ne hagyjon semmit az autó utasterében. Kérjük, legyen óvatosabb, amennyiben autóúton vagy autópályán megállítják, kiszállást követően zárja be gépkocsiját.”

 Arra is figyelmeztet a rendőrség, hogy karácsony közeledtével egyre gyakrabban találkozhatunk adománygyűjtőkkel az utcákon és lakókörnyezetünkben egyaránt. Előfordulhat, hogy az „adománygyűjtők” valamilyen nemes célra hivatkozva próbálják megszerezni a pénzünket saját maguk számára. Fontos tudni, hogy a valódi adománygyűjtő szervezetek soha nem kérnek készpénzt, minden esetben csekk befizetésével lehet őket támogatni.

Az ünnepre való készülődést a csalók is kihasználhatják. A rendőrök ezért azt tanácsolják, hogy legyünk bizalmatlanabbak, amennyiben családtagjaival kapcsolatos hírt kapunk, minden esetben ellenőrizzük annak valóságtartalmát. Azt is írják:

„Otthona biztonsága érdekében kérjük, fogadják meg az alábbi tanácsainkat:

  • Kérjük, legyen elővigyázatos és utazási szándékáról ne beszéljen idegenek előtt.
  • Kérjük, legyen megfontolt és a lakás pótkulcsát ne tartsa elrejtve a bejárati ajtó közelében.
  • Kérjük, legyen elővigyázatos, ne tartson otthonában nagyobb összegű készpénzt.

 Amennyiben bűncselekmény áldozatává vált, jelezze azt személyesen a legközelebbi rendőrkapitányságon, a 107, vagy a 112 központi telefonszámok valamelyikén.

BÉKÉS, BIZTONSÁGOS ÜNNEPEKET KÍVÁN

A PEST MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLYA!”

 

Megosztom a cikket