Jövőre kötelező a kutyajelölés – Elektronikus chip a kutyáknak

A jövő év elejétől a négy hónaposnál idősebb kutyák csak elektronikus csippel megjelölve tarthatóak ? hívja fel a kutyatartók figyelmét a Vidékfejlesztési Minisztérium.

 

 

 

 

 

Még másfél hónapjuk van az ebek tulajdonosainak arra, hogy az állatokat egyedi azonosító csippel megjelöltessék. 2013. január 1-jétől már hatályos a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet módosítása, amely ? az európai elvárásoknak megfelelően ? előírja a négy hónaposnál idősebb kutyák megjelölését.

Az egyedi azonosítóval még nem rendelkező állatok gazdáinak január elsejéig kell elvégeztetniük az állatorvosi beavatkozást. Ennek során egy rizsszem méretű elektronikus szerkezetet ültetnek a kutya nyakába. Az oltáshoz hasonló, pár perces művelet lehetővé teszi a kutyák azonosítását. Így megkönnyíti a kutyák nyilvántartását, könnyebb lesz az elveszett, ellopott állatok nyomára bukkanni, és ezzel csökkenhet a kóbor kutyák száma, valamint könnyebb lesz a kutyák számának meghatározása is az országban.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény kimondja, hogy a csip beültetéséért legfeljebb 3500 forintot lehet kérni az állat gazdájától. Ez az összeg magában foglalja a csip és a beültetés díját, valamint  a regisztrációt az országos eb adatbázisba. A rendelet betartását a jegyző és az állategészségügyi hatóság ellenőrzi.

 

mti

Megosztom a cikket