Japán-magyar kórustalálkozó

A Czövek Erna Alapfokú Művészetoktatási Intézmény japán gyermekkart látott vendégül. A program első részének a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium adott otthont, ahol a zeneiskolai kórus és a japánok mellett a gimnázium kiskórusa is fellépett Szalóczy Dóra vezetésével.

 

A közös beéneklés után daltanulás kezdődött. Ázsiai barátaink megismertettek minket egy tradicionális zeneművel, mely a cseresznyevirágzás pompáját énekli meg. Tőlünk pedig két Bárdos Lajostól származó népdalfeldolgozást tanulhattak.

Ezután mindhárom énekkar előadta saját koncertműsorát.

Bánhatja, aki lemaradt erről az eseményről! A japánoktól igazi show-t láthattunk, hallhatunk, a szó legnemesebb értelmében. Előkerültek a csodálatos kimonók, egy tradicionális pengetős hangszer, volt ott labda, tánc és még egy sárkány is felütötte a fejét. De ami a legfontosabb: igazi, világszínvonalú produkciót kapott a közönség, és ezt minden túlzás nélkül állíthatom.

Programunk itt nem ért véget. Elbúcsúztunk ugyan a prohászkásoktól, de mi, zeneiskolások az ázsiaiakkal való közös ebéd után újabb előadásra készültünk. 15 órakor a budapesti Szent István Bazilika csodálatos épületében énekeltünk, főként külföldiekből álló közönségnek. Ámulatba ejtett minket az, hogy a japánoknak mennyire fontos Kodály. Több kórusművet is hallhattunk tőlük magyarul, melyet fejből, nagyon pontos kiejtéssel, hiteles tolmácsolásban adtak elő.

Azt hiszem, minden résztvevőnek életre szóló élményt jelentett ez a nap. Van mit tanulnunk a japánoktól! Megtapasztalhattuk, hogy tehetséggel, szorgalommal, kitartással, elkötelezettséggel, és ismerőseinkre jellemző hihetetlen fegyelemmel világszínvonalra lehet jutni.

Köszönet Barcsik Hédinek, a zeneiskola igazgató asszonyának, aki megszervezte ezt a felejthetetlen kórustalálkozót.

 

Juhos-Kiss Eszter

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket