Ismeretlen ismerős

A mindig vidám, mosolygós Illényi Katica Liszt Ferenc-díjas magyar hegedűművész, énekes. Évente ad saját szervezésű, nagyszabású koncerteket a komolyzene és a dzsessz műfajában, melyekben énekel, hegedül és táncol. Sokoldalú előadásaival bizonyítja, hogy van átjárhatóság a különböző zenei irányzatok között, hidat képez közöttük. A pozitív kisugárzású művésznőt a sokoldalúságáról, sikerének titkáról is kérdeztük.

 

2002-ben indult önálló karrierje, bizonyítva, hogy a különböző zenei műfajok között van átjárhatóság. Missziónak tekinti, hogy minél szélesebb társadalmi rétegekhez eljusson a komolyzene, a dzsessz és az igényesebb könnyebb műfaj is.

Már szervezi idei ádventi koncertjét, ahol a szokásos darabok mellett új zeneműveket is fogunk látni, hallani. „Egy-egy karácsonyi hangulatú zeneszámot is becsempészek a műsorba, de lesznek klasszikusok, sanzonok, spirituálék, dzsessz-számok is, így mindenki megtalálhatja a szívéhez legközelebb állót” – vetíti előre a december 22-ei koncert műsorát. „Nem bírnám ki, hogy csak egy zenei stílusban zajlana le egy koncert. Könnyen át lehet sétálni egyik stílusból a másikba. Mindig a változatosságra törekszem: lassú szám után egy közép tempós, s így tovább. Ha kilépek a színpadra, onnantól csak a közönség kiszolgálása a célom” – fogalmazza meg ars poeticáját a művésznő.

Az ádventi koncert egy nagyszabású koncert, ahol lesznek vendégei. Például Verpeléti András trombitás, énekes, akivel duettet fog énekelni. Számainak hangszerelője, Ott Rezső zeneszerző is fellép. A harmadik vendége a jelenleg az M1-en zajló Virtuózok című vetélkedő legsikeresebb hegedűs versenyzője lesz, aki a legtovább jut a megmérettetésen.

A televíziónak kiemelkedő szerepe van az emberek nevelésében, hiszen a nézők azt nézik, amit mutatnak nekik vagy sulykolnak. Ha erkölcstelenséget sugalmazó műveket, erőszakosságot, akkor azt. Ha pl. a Virtuóz sorozatot, ezt a kiváló produkciót, akkor azt. Itt olyan gyerekek lépnek fel, akiknek az élete más, mint a többi gyereké. (Ezt egyébként ő maga is átélte gyerekkorában.) Sajnos a mai korban a szülők kevésbé irányítják tehetséges gyerekeiket a komolyzenei pályára. Valóban: nehéz megkapaszkodni a művészeti pályákon, főleg itthon, Magyarországon. „Hiszek benne, hogy az igazán tehetségesekből biztosan művész lesz” – mondta optimistán a művésznő.

Koncertjei nagyon változatosan telnek el. Egyéniségéből következően nagyon közvetlen, történeteket mesél el, megénekelteti a közönséget. Illényi Katica a színpadra termett, igényesen öltözik, szép tartása van, kiválóan táncol.

Az életben szereti a kihívásokat, nem hajlamos a depresszióra, rosszkedvre. Szabadidejében sportol, felkeresi vidám barátnőit. Kerüli a negatív dolgokat, tudatosan nem hallgat híreket, nem néz tévét. Soha nem nyúlt antidepresszánsokhoz, alkoholhoz esetleges nehezebb időszakaiban.

A pénz sohasem motiválta, mindig a legjobb színvonal elérése érdekelte, akármilyen tevékenységéről van szó. Ami pénzt keresett, mindig a művészetekbe fektette bele. „Belül mindenképpen gazdagabb lettem, s ez mindennél fontosabb” – vallja. Szomorú, hogy az emberek nem veszik észre, hogy milyen sok jó dolog veszi őket körül, s ha valami rossz történik, utólag rájövünk, hogy ennek így kellett történnie. A nehézségek leküzdése mindig megerősítenek bennünket. „Felülről fogják a kezünket” – summázta véleményét Illényi Katica.

A megszerzett tudást át kell adni a következő generációnak. Egyelőre még nincs ideje, hogy tanítson is, de „előbb-utóbb el kell jönnie ennek az időszaknak is” – fejezte be a beszélgetést Illényi Katica.

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió felvételének megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

 

Illényi Katica Adventi Koncertek

 

A Liszt-díjas hegedűművésznő december 22-én a Budapesti Kongresszusi Központban koronázza meg országos ünnepi turnéját egy nagyszabású koncerttel a Győri Filharmonikus Zenekar közreműködésével. A budapesti előadást megelőzően a győri, pécsi, soproni és tatabányai közönség is részesül ebben az egyedülállóan színes és felemelő koncertélményben.

Megosztom a cikket