?Ilyenkor felejts el mindent, figyelj az ünnepre!?

A Himnusz hangjaival kezdődött a IV. Mezei Mária-emlékhét megnyitó ünnepsége. A koszorúzások befejezése után dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia, Budakeszi város polgármestere mondott megnyitót. A beszéd elején felidézte: milyen sok mindent megpróbált az önkormányzat a Petőfi u. 18.-cal, a Mezei Mária-házzal mint ingatlannal, hogy méltóságteljesen ünnepelhessünk. Egyre nehezebb feladatnak bizonyul ennek a biztosítása. 1989 óta szervezte meg településünk ezt az ünnepségsorozatot, 4. éve mint emlékhetet rendezzük meg.

 

 

Ezután Polcz Alaine magyar pszichológus és írónő idevágó idézetével folytatta beszédét: ?Az emlékek ápolása a folyamatosság érzését és tudatát adja. A múlt beépítése a jelenbe és a gyermekeken át a jövőbe. Beszélünk azokról, akik meghaltak; hogyan éltek, milyenek voltak, hogyan gondolkoztak, miben hittek, mit tettek az életükkel, mit hagytak a következő nemzedékekre.?

Az emlékezés mellett nagyon fontos a méltóságteljes tiszteletadás, a kulturális értékek védése, megfelelő szintre emelése, mindezeket az önkormányzat nagyon jelentős feladatának tekinti.

Végül néhány szót beszéljünk magáról az ünnepről, hiszen ünnepeljük a színésznőt, az emlékhetet, a szereplőket. Márai szavait idézve:

?Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj fel rá, testben és lélekben. S nem csak a naptárnak van piros betűs napja. Az élet elhoz másféle, láthatatlan ünnepeket is. Ilyenkor felejts el mindent, figyelj az ünnepre.? Ez a következő hét ilyen, láthatatlan, másféle típusú ünnepekkel fogja megajándékozni a résztvevőket, de egész településünket is.

A polgármester asszony után Lukács László, a Kompánia Színházi Társulat vezetője  emelkedett szóra. Egy színháztörténeti rekonstrukciós kísérletről számolt be. A bujdosó lány c. 15 perces Mezei Mária-darabot szeretnék felújítani, amelyet a Rákosi-korszakban betiltottak. Mezei Mária Révai Józsefnek írt leveléből idézett, amely félelmetes kortörténeti dokumentum, bizonyítva a kommunista diktatúra ostobaságát, szűklátókörűségét. Lajtha László Kossuth-díjas zeneszerző, Tamási Áron neve is kevés volt a darab előadásához?

A megnyitó ünnepség befejező részében zenei-irodalmi összeállítást láthattunk, amelyben felléptek: Kemény Rozália, Kristófi Ágnes, Fóris Szilárd és Szalay Henrietta.

 

SZTM

 

Fotógaléria itt.

 

 

Megosztom a cikket