Illényi Katicát Magyarország Érdemes Művésze díjjal tüntették ki

A Budakeszin élő Illényi Katica hazánk egyik legsokoldalúbb hegedűművésze. 2015. március 13-án Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterétől és dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkártól vehette át a Magyarország Érdemes Művésze díjat.

 

 

Illényi Katica művészi alkotómunkáját a 2012-ben neki ítélt Liszt-díjat követően most állami elismeréssel jutalmazták. A Magyarország Érdemes Művésze címet olyan kiemelkedő alkotók kapják meg, akik a magyar nemzeti kultúra területén huzamosabb ideig kiemelkedő művészeti értékeket hoztak létre, és már rendelkeznek a kultúráért felelős miniszter által adományozott művészeti díjjal.

Illényi Katica kiemelkedő egyénisége a hazai zenei életnek. Már 14 évesen felvették a Zeneakadémiára a különleges tehetségek osztályába. 2014-ben a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának tagjai közé választották. A nemzetközileg elismert hegedűművész pozitív személyisége, szakmai felkészültsége és ismertsége révén széles társadalmi rétegekhez eljuttatja a magyar szerzők műveit: a komolyzenei és az igényes dzsesszzenei szerzeményeket egyaránt. Illényi Katica munkássága hozzájárult ahhoz is, hogy a magyar zenekultúra rangja, nemzetközi elismertsége növekedjék a világ minden szegletében. Ennek elismeréseképpen 2010-ben a hazai zenei kultúrát nemzetközileg reprezentáló művészek sorába választották Kocsis Zoltán, Rost Andrea és Sebestyén Márta mellett.

 

A hegedülés mellett kiváló énekes, előadásainak része a sztepp tánc, és a világon az egyetlen magyar teremin művész, aki koncertezik ezen a hangszeren.

 

 

Kapcsolódó cikk:

Ismeretlen ismerős

A Buda Környéki Televízió felvételének megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket