Nem az évek számítanak az életünkben, hanem az élet az éveinkben

A címben szereplő idézettel kezdte ünnepi beszédét dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere az idősek világnapja alkalmából rendezett megemlékezésen.

 

 

 

A Szivárvány Óvoda hangulatos bemutatójával kezdődött a rendezvény Bokorné Ildikó óvónő betanításában.

?Bizony hajoljatok meg az öregebbek előtt, /akár utcaseprők, akár miniszterek!? ? ezzel a Kosztolányi idézettel szólította fel a fiatalokat városunk polgármestere a szépkorúak iránti tisztleletre.

Ma, az idősek világnapján azért jöttünk össze, hogy meghajoljunk a munkával, építkezéssel, fáradsággal, sokszor bánattal, reménytelenséggel telt sok-sok év előtt. Önök életük nagy részét a XX. században élték. Nehéz életük volt, sok nehézséggel, megpróbáltatással, lemondással, ezt nekünk, fiataloknak el kell ismerni.

Egyik legfőbb feladatunk, hogy meg kell ismernünk azoknak a munkáját, akik a rombolás, a pusztulás korszakaiban is építeni próbáltak. Családot neveltek, lelkiismeretesen, tovább örökítették az értékeket az utókornak, átadták tudásukat, tapasztalataikat, hagyományaikat a fiataloknak. Nyilvánvalóan ez a folyamat most is folyik.

Nemcsak maguknak, a saját életük idejére építkeztek, hanem az utódoknak is. Önök is elmondhatják, mint az idős földműves mondott az ókori Rómában. ?A halhatatlan isteneknek ültetem a fákat, akik azt akarják, hogy ne csak őseinktől kapjak fákat, hanem az utódoknak is adjak át belőlük.? Az önzetlenséget, az utódok érdek nélküli szeretetét tükrözi a válasz. Ezért nekünk, fiataloknak hálásnak kell lennünk.

Hogyan tisztelhetjük a szépkorúakat őszintén, méltóságteljesen? Az elismerésnek a legszebb módja az, ha megteremtjük a lehetőséget, hogy az előttünk járó generációk az életük alkonyát is napfényben, elismerésben szépen tudják megélni. Ez egyéni és közösségi feladat; feladata a családnak, az önkormányzatnak és az államnak is.

 

A Buda Környéki Televízió felvétele a képre kattintva megtekinthető:

A műsorban közreműködtek:

Szivárvány Óvoda óvodásai Bokor Ildikó óvónéni vezetésével,

a Budakeszi Czövek Erna Zeneiskola növendékei és tanára:

Bartók: Román népi táncok  – Szirmai Csilla

Debussy: Lábnyomok a hóban  – Szirmai Boldizsár

Kodály: Háry János szvit  – Szirmai Csilla és Balázs Boglárka

Erkel: Hazám, hazám  – Szirmai Boldizsár

Zongorán közreműködött: Fóris Szilárd művésztanár

Gulyás Dénes operaénekes tanítványai: Halmosi Tímea (ének) és Méri Benjamin (zongora)

 

SZTM

 

 

Fotógaléria itt.

Megosztom a cikket