Huszárjátékok a Pitypang Sport Óvodában

Óvodánkban évek óta a ? gyermekek életkori sajátosságainak megfelelően ? huszárjátékokkal emlékezünk meg az 1848?49-es ünnepről és hőseikről.

 

 

 

 

 

Az egész óvoda nemzeti színű dekorációba öltözött az ünnep tiszteletére. Az óvó nénik történelmi könyvek képeinek segítségével meséltek az akkori kor eseményeiről, a gyermekek pedig vers és ének tanulásával, nemzeti színű zászló és kokárda festésével, huszárbábok barkácsolásával, óriás múzeumkerti tabló ragasztásával készültek a megemlékezésre.

Csemetéink izgatottak voltak, hogy a huszárjátékok során milyen feladatok várnak rájuk és azokat hogyan sikerül majd megoldaniuk. Nyakukban a próbatételek teljesítését igazoló táblácskával indultak el az egyes állomáshelyekre. A papírcsákó hajtogatásával az első feladaton mindenki sikeresen átjutott, aztán máris vágtázhattak a játéklovakkal az akadálypályán, majd fakarddal vívtak meg egymással. Célba juttatták az ?ágyúgolyókat?, ostrom alá vették a várat, fűzfakoszorút tűztek kardjaikra a kis huszárjaink. Minden erejüket összeszedve feszültek neki a kötélnek, és győzték le az ?ellenséges csapatot?. Az ?Adj, király, katonát!? – játékban elszántan, győzelmet akarva indultak a szemben álló csapat ellen. Az egyes akadályok leküzdése után joggal követelték a megérdemelt pecsétjeiket a táblácskáikra, hiszen ez volt az ő katonai kitüntetésük.

Délre a csaták zaja elült, és megfáradtan fogyasztották el a megérdemelt ebédjüket a tábornoki dicséretben részesített katonáink. A csatában edződött nagycsoportosok délután elsétáltak még a Himnusz-szoborhoz is, ahol meghallgathatták a magyar himnuszt a harangjáték előadásában. Délután szüleiket is elhalmozták a friss élményekről szóló beszámolóikkal, és sokan karddal a kezükben, csákóval a fejükön, katonás léptekkel indultak haza.

Igazán eseménydús nap volt ez a gyermekeink számára, amelynek élményei a következő napok játékait is színesítették. Az elkövetkező napokban az építőkockákból várat építettek, előkerültek a műanyag katonák, kardot barkácsoltak, zászlót színeztek.

Pedagógiai programunknak megfelelően sikeresen ötvöztük a sportot és a hagyományőrzést.

 

Csüllög Angéla óvodapedagógus

Megosztom a cikket