Holnap lesz a Magyar Parasport Napja

„Fogyatékosnak lenni, nem jelenti azt, vesztesnek lenni.”

Friss hír: Két nappal a Magyar Parasport Napja előtt Mezei Katalin tegnap, február 20-án új országos csúccsal 5. helyzett lett a manchesteri para fekvenyomó világkupán. Büszkék vagyunk rá mi, budakesziek! Ozi is boldog „odafönt”, ezt látva. GRATULÁLUNK!!!
https://www.facebook.com/…/a.18849075084…/2468778263432671/…

Az Országgyűlés a 2017. december 12-i ülésén egyhangúlag megszavazta a Kulturális Bizottság ötpárti kezdeményezését. Hivatalosan is országos napja lett a magyar sportnak, a magyar parasportnak, a magyar diáksportnak, és a módosító javaslat megszavazása után, a magyar siketsportnak.

A Magyar Parasport Napját azóta minden évben február 22-én ünnepeljük, a dátum választása szimbolikus, hiszen ezen a napon, 1970. február 22-èn alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja, a Mozgásjavító Intézmény falai között.

A mai magyar parasport kialakulásában döntő jelentőségű volt, hogy az első, intézményesített sportszervezetet megalakították olyan legendák, mint Tauber Zoltán, hazánk első paralimpiai bajnoka, Fejes András, aki az első magyar paralimpiai érmet nyerte, és a Mozgásjavító tanárai, diákjai. A klub a névválasztásával a legendás vízilabdázó és úszó előtt tisztelgett, aki lábamputáltként az épek között lett olimpiai bajnok 1932-ben és 1936-ban.

A néhai Szabó Ozor Jánosnak (Ozi) köszönhetően Budakeszi egyik fontos központja a magyar parasportnak.

Amikor még Ozi is köztünk volt:
https://hirmondo.budakeszi.hu/csucson-a-budakeszi-para-fek…/

A budakeszi parasportolóra, Mezei Katira sokan büszkék a városunkban (is):
https://hirmondo.budakeszi.hu/mezei-katalin-paralimpikon-a…/

Szabó Ozor János (Ozi) lélekben most is segíti a magyar parasportolókat a sportsikerek elérésében. Sok elismerésben részesült élete során:
https://hirmondo.budakeszi.hu/a-rioi-olimpiai-es-paralimpi…/

A fotón Sztanó György, Szabó Ozor János és Mezei Katalin a 2017-es mexikói Erőemelő Világbajnokság előtt.

Megosztom a cikket