Helytörténeti szakkör és hímzőkör a Tájházban

A Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház 2013/14-es tanévtől helytörténeti szakkört indít. Elsősorban a 6-14 év közötti gyerekeket várják a színes foglalkozásokra csütörtökön délutánonként a Tájházban. Emellett hímző kör is indul, a Tájházban található régi terítőkről, abroszokról, falvédőkről készíthetnek másolatokat az érdeklődők.

 

 

Tisztelt Érdeklődő, Kedves Barátunk!

Közkívánatra, a 2013/14-es tanévtől elindítjuk a Helytörténeti szakkört a Tájházban. Erre elsősorban 6-14 év közötti gyerekeket várunk. A foglalkozások csütörtökön délutánonként lesznek a Tájházban.

A Budakeszire járó iskolás gyerekek szállítását múzeumpedagógusaink oldják meg.  A szakkör ára 6000 Ft/hó (több testvér esetén kedvezmény).

 

A Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház Hímző kört indít a hímezni tudó és a hímezni vágyó érdeklődők számára.

A péntek délutáni foglalkozásokon a Tájházban található régi terítőkről, abroszokról, falvédőkről fogunk másolatokat készíteni.

A kurzus ára magában foglalja az alapanyagok és az oktatás árát.

A pontos árról, kérjük érdeklődjenek múzeumpedagógusainknál.

 

 

Felhívjuk figyelmüket, hogy a Tájház nyitva tartása megváltozott:

 

szerda: 10:00-12:00

péntek: 14:00-18:00

vasárnap: 15:00-18:00

Kérjük, folyamatosan figyeljék frissülő weblapunkat (www.heimatmuseum-wudigess.hu) és kövessenek mindet a Facebook-on (https://www.facebook.com/budakeszi.tajhaz) is!

Nádas Anna múzeumpedagógus

Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház

2092 Budakeszi, Fő utca 127.

+36(20)519-5755

 

HELYTÖRTÉNETI SZAKKÖR PROGRAMTERVEZET minden kedden15,30-17,30 között a Budakeszi Tájházban:
Szeptember : A tájházzal való ismerkedés hónapja
19. Ismerkedés a Tájházzal
26. Ismerkedés a Tájház tárgyaival
Október: Lekvár, szőlő és kukorica hónapja:
3. Befőzés, lekvárkészítés
Milyen gyümölcsökből, hogyan készült a lekvár, a befőtt? Receptek, ötletek, kóstolók.
10. A szüret
A szőlőművelés története Budakeszin, mustkészítés
17. Kukoricamorzsolás
A kukoricamorzsolás módjai, eszközei, a szemes kukorica további sorsa.
24. Csutkababa és csutkaszekér
Mire jó a kukoricacsutka és a csuhé, készítsünk gyermekjátékokat
30. őszi szünet
November: Emlékezés hónapja
7. Márton nap
Töklámpás készítése
14. Gyertyaöntés
Készítsük el az adventi koszorú gyertyáit
21. Adventi koszorú
Az adventi koszorú története, koszorúkészítés
28. Karácsonyi készülődés: betlehemezés gyakorlása, betlehem készítés, ajándékkésztés
December: Karácsonyi készülődés hónapja
5. Karácsonyi készülődés: betlehemezés gyakorlása, betlehem készítés, ajándékkésztés
12. Karácsonyi készülődés: betlehemezés gyakorlása, betlehem készítés, ajándékkésztés
19. Betlehemezés bemutatása, karácsonyi süteménykóstoló
Január: A hímzés és faragás hónapja
9. Hímzés- faragás-zene
A régi terítők, párnák, falvédők másolatának elkészítése, egyszerűbb fa tárgyak faragása. Közben zeneszó, harmonika és rezesbanda közreműködésével.
16. Hímzés- faragás-zene
23. Hímzés- faragás-zene
30. Hímzés-faragás-zene
Február: Farsang és disznóvágás hónapja
6. Disznóvágás
A sváb disznóvágás mozzanatai, receptjei, kóstoló.
13. Régi budakeszi receptek
Sváb receptek, érdekességek a konyhából.
20. Sváb fánk készítése
Budakeszi specialitás, svábfánk készítése és kóstolása.
27. Farsangi maskarák
Hagyományos farsangi álarcok és maskarák készítése.
Március: Nagyböjt és a kerti munkák kezdetének hónapja
6. Szappankészítés
Hogyan készült a háziszappan, mi is öntünk saját szappant.
13. Böjtös ételek
Hús nélküli receptek, böjti szokások.
20. Kezdődik a kerti munka
Tavaszi kerti munkák eszközei, módjai.
27. Keresztút
Mit jelent a keresztút, mikor végeztek keresztúti ájtatosságot?
Április: Húsvét és tavasz hónapja
3. Tojásfestés
Hagyományos tojásfestési módok, viaszolás, növényi rátét, hagymahéj festék.
10 Tojásfestés
Egyéni ötletek, kreatív módszerek.
17. Nagyheti szokások
A húsvétot megelőző hét és a húsvéti ünnepkör tennivalói, szokásai.
24. Állatok a ház körül
Milyen állatokat tartottak, tennivalók az istállóban, ólakban, mire használták az állatokat?
Május: A szerelem hónapja
8. Májusfa állítása
Miért, kinek, ki állíthatott májusfát? Mi is készítünk.
15. Esküvői szokások
Milyen volt a sváb lakodalom, beöltözünk vőlegénynek és menyasszonynak. Mit jelképez a rozmaring?
22. A budakeszi sváb viselet
Ismerjük meg és próbáljuk fel a régi ruhákat. Szinek, minták, díszek ruhák a gyermekkortól az öregkorig.
29. Tánctanítás
Tanuljunk táncolni!
Június: A nyár hónapja
5. Kenyérsütés
Teknőben dagasztunk, kemencében sütünk, friss kenyeret eszünk.
12. Készülődés a táborra
Tábortűz és szalonnasütés.
Megosztom a cikket