Helytállás Budakesziért Emlékérem

Bordács Gábor 35 ajándékcsomagot rejtett el Mikulás napjára városunk utcáin, terein, mely sok gyereknek okozott meglepetést és örömöt. Másnap pedig Győri Ottilia polgármester asszony lepte őt meg otthonában egy mikuláscsomaggal, valamint a Helytállás Budakesziért Oklevéllel és Emlékéremmel – megköszönve a sokak számára örömet okozó meglepetést. Bordács Gábor története azonban sokkal többről szól. Ebben a vele készült interjúban szó esik az általa vezetett Kenderkóc Népi Játszóházról és arról a „Hulladék kisokos”-ról is, melyet ő szerkesztett a budakesziek számára.

Mostanában több alkalommal is találkoztunk valamilyen formában a nevével Budakeszin. A Budakeszi csevegő Facebook csoportban és városunk honlapján is sikeres volt az ön által szerkesztett „Hulladék kisokos”.

– Saját tapasztalataimból kiindulva készítettem, látván, hogy az elmúlt hónapok posztjaiban gyakran felvetődött: kellene egy komplett leírás az igénybe vehető szemétlerakó lehetőségekről. A teljesség igénye nélkül néhány megoldás fogalmazódott meg bennem, hogyan váljunk meg az otthon felhalmozódott szeméttől, úgy, hogy az ne az erdő szélén végezze.

Mi a 35 mikuláscsomag története?

– Szeretek kisebb ajándékokat, meglepetéseket adni a baráti körömben, és ennek kapcsán jött ez az ötlet, hogy ezt a – korábbiaktól eltérő – vírussal terhelt Mikulás-napot feldobjam ezekkel a szerény kis csomagokkal Budakeszi legkülönfélébb helyein. Néhány édesség és kézműves foglalkozáshoz használható alapanyagok voltak ezekben a csomagokban. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam, megérte! Mindemellett az is szándékom volt ezzel az akciómmal, hogy egy kis reklámot csináljak a játszóházamnak.

Gyermeknapokon és Családi Napokon több alkalommal is találkozhattunk Budakeszin a Kenderkóc Népi Játszóházzal az elmúlt években.

– Indulásunk a Levendula Játszóház és Alkotóműhelyhez köthető, melyet nővérem Bordács Andrea alapított meg 2000-es évek elején Budakeszin. Andi rendkívül tehetséges szervező, így a gyorsan beindult a vállalkozása hamar egy tényleges családi vállalkozássá vált, hisz édesanyám, édesapám, fiatalabb nővérem, Edina és jómagam is részt vettem benne. Több budakeszi programon is részt vettünk, állandó program voltunk a budakeszi Gyermeknapokon. Aztán Andi elköltözött a Velencei-tó közeli Pázmándra, én pedig Edinával megalapítottam 2011-ben a Kenderkóc Népi Játszóházat és – folytatva a „levendulás” hagyományokat – mi is számos budakeszi rendezvényen ott voltunk. Eleinte gyakrabban, az utóbbi néhány évben kicsit ritkábban, de remélem, a jövőben ismét többször megfordulhatunk majd hazai pályán!

Kinőtték magukat az elmúlt 10 év alatt.

– Andiék a Levendulával országos hírűvé lettek, évről évre vendégei voltak például a Művészetek Völgyének, több országos fesztivál gyermekprogramjait is ők szervezik. De mi is nagyot léptünk előre, melyben óriási szerepe volt édesapámnak, id. Bordács Gábornak. Gyakorlatilag az összes játékunkat ő készíttette hatalmas kreativitással. Habár kedvenc megmunkálandó anyaga az acél volt, a fával is nagyon szépen dolgozott, szorgos keze munkája ott van minden játékunkban. Olyan egyedi játékokat köszönhetünk neki, mint a gyerekméretű sparhelt, a kosaras körhinta, „Gábor Áron rézágyúja”, a kis kerekes kút és persze a sok-sok igényesen megalkotott népi fajáték. Sajnos 2018 áprilisában Szent Péternek szüksége lett egy ezermesterre, ő pedig a legjobbat választotta… Óriási fájdalmunkra egy évvel később Edina nővérem is elhunyt egy súlyos betegség következtében.
Mindezen szomorúságok ellenére abszolút sikertörténet a Kenderkóc Népi Játszóház megalakulása óta eltelt 10 év. Leszámítva ezt a pandémiás időszakot, az egész országból – sőt határon túlról is – kapom a meghívásokat óvodáktól, iskoláktól, rendezvényszervezőktől. Szeretem a munkámat: a rengeteg utazást, a sok fesztivált és a rengeteg mosolyt a gyerekek arcán. Jelenleg 9 fős a csapatom, így egy nap akár három különböző helyszínre is ki tudunk települni. Átlagosan évi 80 rendezvényünk van.

Itt szó esett arról is, hogy hagyományőrző-népi játszóházuk elsősorban a népi játékokra építi kitelepüléseit, ám tapasztalataim szerint jelentős szerepet kap ebben a kukorica-búza felhasználásának a megismertetése is, ami az értékmegőrzés remek iskolapéldája.

– Az udvarunkon lévő górét minden évben megtöltjük mintegy másfél tonna csöves kukoricával. Legnépszerűbb programelemünk ugyanis a Kukoricás játszó, ahol a gyerekek a kukoricafeldolgozás teljes folyamatát játsszák végig a fosztástól kezdve a morzsoláson és a daráláson át egészen a kukoricaliszt szitálásáig. Játszóházunk sikere abban is rejlik, hogy a gyerekek által is használt kellékek valódi régiségek, a darálónk egy több mint 100 éves Hofherr–Schrantz kukoricadaráló.
Lisztes játszónkban a kenyérkészítés munkafolyamatait mutatjuk be: kézi kőmalommal búzát őrölnek, nagy teknőkben lisztet szitálnak, megismerkednek a dagasztóteknővel, szakajtóval. A gyerekek néha képesek órákat eljátszani ebben a környezetben, nemegyszer szüleikkel, nagyszüleikkel közösen. Ügyességi játékainkkal együtt igazi családi program egy-egy kitelepülésünk.

Hogyan vészelik át a járvány hosszú időszakát, hisz a vírus a rendezvényszervezést teljesen ellehetetlenítette?

– Nagyon nehezen, hisz mi a téli hónapokban amúgy is leállunk, így gyakorlatilag 2019 decembere óta mindössze 3 hónapot tudtunk dolgozni. Bár ebben a helyzetben is volt azért tennivaló. A tavaly tavaszi karantén időszakában – mikor a gyerekek és szüleik össze voltak zárva – vidám, vicces videókat készítettünk otthon is könnyen elkészíthető népi fajátékokról Facebook oldalunkra. 2020 nyarán 18 nyári gyermektáborba jutottunk el, ez abszolút csúcs a 10 év alatt!
De jutott idő a játékaink felújítására, új játékok készítésére is és olyan fontos dolgokra is, hogy Margit kislányom – háromhetes korában – megdöntötte a kosaras körhintánkkal a „Legfiatalabb utas” rekordot. 2020 legjobb hozadéka pedig: a megszokottnál is többet lehettem a családommal!

Hogyan képzelik el jövőjüket ezekben a bizonytalan időkben?

– Optimistán! Készülünk a tavaszi – vagy inkább nyári – szezonnyitóra. Egyre-másra kapom a felkéréseket, a nyári hétvégék hamarosan betelnek a naptáramban, remélem, nem kell áthúzni őket!

Horváth Jenő

bit.ly/hirmondo-2021-februar

 

Megosztom a cikket