Helyi összefogással Mozart Requiemje hangzott el Budakeszin


2016. november 5-én nagyszabású kulturális esemény helyszíne volt a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium sportcsarnoka. Nyolcvantagú kórus és harmincfős zenekar, négy kiváló szólista és egy kitűnő karmester előadásában csaknem ötszáz néző hallgathatta meg Wolfgang Amadeus Mozart Requiemjét. A közönség és az előadók is nagyszerű emlékeket fognak őrizni erről a hangversenyről.

 

Előadták: a kaposvári Vikár Béla Vegyeskar, a budakeszi Szent Cecília katolikus kórus, a Zákányi Zsolt református vegyeskar. Közreműködött a budakeszi “fesztiválzenekar”. Szólót énekelt: Kristófi Ágnes (szoprán), Németh Judit (alt), Szerekován János (tenor), Jekl László (basszus). Vezényelt: Török Géza, a Magyar Állami Operaház Liszt-díjas karnagya.

 

A koncert méltó megemlékezés volt az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire, hősi halottaira és áldozataira, azokra a honfitársainkra, akik egy szabadabb, igazabb világért, mai szabadságunkért, értünk áldozták életüket. Az alkalom kapcsolódott a városunk 60. évfordulóról megemlékező rendezvényeihez. A november eleji időpontban egyúttal halottainkra, szeretteinkre is emlékezhettünk.

 

 

Két résztvevő kórus pedig a művel emlékezett tanárukra, mesterükre,Zákányi Zsolt Liszt-díjas és posztumusz Budakeszi emlékérmes karnagyra, aki életének utolsó éveiben városunkban élt, s több évtizedes sikeres kaposvári zenei pályafutását követően Budakeszin is megalapította a ma már az ő nevét viselő református gyülekezeti kórust. Tíz évvel ezelőtt az ő kezdeményezésére és vezényletével hangzott fel a református templomban Mozart műve a forradalom 50. évfordulóján.

 

 

Az előadás sok-sok Budakeszin élő vagy ide kötődő kórustag és zenész, helyi civil szervezetek, a városunkban működő cserkészcsapatok, a református és katolikus egyházközségek tagjai és diák-önkéntesek összefogásával jött létre. A kórusokat Kádár Ágota, Gupcsó Ágnes, Szombatfalvy Csilla és Ludmány Géza tanította be. Dalotti Tibor az előadás technikai feltételeit biztosította. A rendezésben segítséget nyújtott: a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium, a Czövek Erna Zeneiskola, az Erkel Ferenc Művelődési Ház, Budakeszi város Önkormányzata, a budakeszi Jobb Kor Polgári Egyesület, a Budakeszi Református Emléktemplom Alapítvány.

 

A programot az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

 

Fábián Márton

A fényképeket Svigruha Gyula készítette, grafika: ifj. Blaskó János.


Megosztom a cikket