Helka, a Balaton tündére Budakeszin

Különleges vízi bábszínházi előadás helyszíne volt az Erkel Ferenc Művelődési Ház. ?Nagyon változatos anyag igényű előadás volt ez ? nyilatkozta Nyitrai László zeneszerző ?, hiszen szikla, víz, sár stb. is kellett, így nem csoda, ha a zenéje impresszionista zene.? A darabot egy teljes szimfonikus mű kísérte, némi elektronikus effektekkel.

 

Székely Andrea, a Kabóca Bábszínház  igazgató-rendezője elmondása szerint ez egy vietnámi bábstílus. Ezt a stílust kell nagyon maivá tenni. A Helka története egy csodálatos magyar történet, főleg egy veszprémi bábszínháznak, a Bakony és a Balaton között? Bár véletlenek nincsenek, itt, Budakeszin található a Betűtészta Kiadó, Budakeszin lakik Juhász Péter, s itt találkoztunk így hárman. ?Nagy igény mutatkozik a határon túlról is, szívesen elvisszük az előadást akármerre, ha megfelelő támogatást kapunk? ? fejezte be az igazgató asszony.

Mint az előadáson szerepelt bábszínészek ? Lovászi Edina, Jakab Ádám, Mákszem Lenke, Fige Tamás ? elmondták: sok kísérletezés jellemezte a próbákat (többen mozgatták, különböző zsinórokkal a bábokat, voltak botos, pálcás bábok), de keveredtek a különböző technikák is. Egy-egy bábszínész több alakot is mozgatott, illetve kölcsönözte nekik a hangját.

Helka, a tündér, Kamor, a Bakony szelleme, Furmint és Tramini, az életre kelt szőlőszemek és a többiek nagyon tartalmas előadással várták az érdeklődőket.

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket