Hasznos tanácsok a koronavírus ellen

Óvintézkedések, amelyek révén minimálisra csökkenthetjük az esélyét annak, hogy megfertőződjünk az új koronavírussal, illetve hogy terjesszük a betegséget.

A már közismert óvintézkedések mellett (kézmosás, 2 m távolság megtartása, maszk hordása, társaság kerülése, köhögés/tüsszentés a könyökhajlatba) a virológus szakorvosok több, kevéssé ismert dologra is felhívják a figyelmet. Ezek egyike, hogy az igen könnyen terjedő koronavírus kórokozója sok helyen van jelen a talajon, ahol bizonyos ideig életben is marad, így hurcolhatjuk a cipőnk talpán is. Azt javasolják, hogy semmiképp ne hordjuk ugyanazt a cipőt otthon és az utcán, és a bejáratnál tartsunk két lábtörlőt: a szokványos mellett egy klórral átitatottat is. Továbbá, hogy az utcai cipőt tartsuk külön a házitól.

Azt ajánlják, hogy a kinti ruháinkat vessük le, mikor hazaérünk, és ha nincs mód fertőtlenítésre (például vasalással), tegyük őket egy elkülönített helyre, ahol egy-két nap alatt elpusztulnak bennük a potenciálisan összeszedett vírusok. Az orvosok a kesztyű viselését csak módjával ajánlják mert, több lehet benne a kár, mint a haszon, ha nem vagyunk eléggé óvatosak. Amikor kesztyűt hordunk ugyanis, az lehet a benyomásunk, hogy védve vagyunk, azonban ha a fertőzött kesztyűs kezünket az arcunkhoz érintjük, ugyanúgy elkaphatjuk a vírust. Ezért azt ajánlják, hogy csakis akkor hordjuk a kesztyűt, amikor kimondottan fertőzésveszélyes helyen dolgozunk, és amikor eljövünk onnan, azonnal vessük le a kesztyűt, dobjuk el és mossunk kezet.

Javasolják továbbá a kilincsek, kulcsok fertőtlenítését is. Hasznosnak tartják továbbá a gyakori szellőztetést, mivel ily módon csökkenthetjük a helyiségben potenciálisan előforduló kórokozók számát.

Érdemes egy rutint kialakítani, amihez tartjuk magunkat a járvány ideje alatt, mert apróságokon múlhat, hogy elkapjuk-e a betegséget vagy sem. A következő lépések betartását ajánlják, amikor hazaérünk:

  • ha van rajtunk kesztyű, vegyük le a házon kívül és tegyük egy zacskóba
  • töröljük a lábunkat a klóros lábtörlőbe még az ajtó előtt
  • lépjünk be a lakásba, vegyük le a cipőnket és tegyük egy olyan helyre, ahol nem érintkezik a házi cipőnkkel, majd vegyük fel az otthoni cipőt
  • mossunk kezet
  • vegyük le az utcai ruhánkat és tegyük le elkülönítve
  • fertőtlenítsük a kilincseket, kulcsokat, kapcsolókat, telefont stb.
  • mossunk kezet
  • szellőztessünk.
Megosztom a cikket