Három nyertes nemzetközi pályázat a Nagy Sándor József Gimnáziumban

Iskolánk, a Nagy Sándor József Gimnázium, két projektje is elnyerte az Európai Unió pénzügyi támogatását az új Erasmus+ program keretében, és sikeres lett a Határtalanul program felhívására benyújtott pályázatunk is.

 

 

A Tempus Közalapítvány által koordinált Erasmus+ iskolai együttműködések egyik projektjének címe: Preparing for life in the 21st century, megvalósításához a 2014-16-ös időszakra 44 115 Euro áll rendelkezésünkre. A másik projekt címe: Youth and healthy habit , és a 2014-17 közötti három évre 38 100 Euro támogatást kaptunk.

 

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által támogatott Határtalanul programban pedig több, mint 1.4 millió forintot nyertünk, melynek segítségével közös munkát fogunk végezni a nagyváradi Ady Endre Líceum diákjaival annak érdekében, hogy megörökítsük szülőhelyünk értékeit.

 

Az új Erasmus+ Iskolai Együttműködések célja, hogy kiterjessze az oktatás európai dimenzióját azáltal, hogy segíti az iskolák közötti együttműködést. A projekt különböző országokból származó diákoknak és tanároknak biztosít lehetőséget az együttműködésre, az oktatás színvonalának emelésére. Az iskolák közötti kapcsolatok segítik a diákokat, tanárokat abban, hogy új készségekre tegyenek szert, vagy meglévő készségeket fejlesszenek, nemcsak saját érdeklődési körükben, hanem csapatmunkában, kapcsolatok építésében, projektmunka tervezésében és kivitelezésében az Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT) felhasználásával.

 

Az iskolák közötti együttműködés továbbá lehetőséget ad a diákoknak/tanároknak külföldi utazásokra, így az idegen nyelv gyakorlására, illetve tanulására. Iskolánk az egyik projektben öt másik európai iskolával működik együtt az Erasmus+ program keretében. A partner iskolák Görögországból, Olaszországból, Törökországból, Spanyolországból és Erdélyből – Kézdivásárhelyről vannak. A másik projektünkben francia, észt és német iskolákkal dolgozunk majd együtt.

 

Az első, közös Erasmus+ nemzetközi találkozók a tanárok számára Észtországban, Parnuban, illetve Görögországban, Athénban lesznek. A projekt elindítása után diákjainknak lesz lehetősége a partner országokba utazni.

 

A Határtalanul program célja, hogy egy magyarországi és egy határon túli gimnázium diákjai végezzenek közös tevékenységet. A Határtalanul projekt megvalósítása érdekében márciusban fogadunk egy 33 fős csoportot Nagyváradról, majd májusban mi utazunk hozzájuk.

 

2009 óta a hatodik és hetedik sikeres ilyen jellegű iskolai együttműködésen alapuló európai uniós pályázatot nyertük.

 

Az idén harmadszor pályázhattak gimnáziumok is a Határtalanul program keretében, így nagy örömmel tölt el minket, hogy mind tavaly, mind az idén sikerült elnyernünk támogatást.

 

A lezárt projektek során elvégzett munkát, az utazásokról készült fotókat és videókat bárki nyomon követheti iskolánk honlapján. (www.nsjg.hu)

Megosztom a cikket