Három intézkedést hozott a kormány a benzinhelyzet ügyében

Gulyás Gergely a Kormányinfó elején rögtön leszögezte: a kormány kitart a benzinárstop mellett. A koronavírusból való kilábalás és az orosz–ukrán háború az egész világon megnövelte az inflációt, ennek visszaszorítására több intézkedést hoztak: élelmiszerárstop, kamatstop, benzinárstop és fenntartott rezsicsökkentés.

A miniszter kifejtette: Európában több mint 200 forinttal drágább a benzin és a gázolaj, mint Magyarországon. Gulyás Gergely hangsúlyozta, az minden alapot nélkülöző híresztelés, hogy nem akarják, vagy nem tudják fenntartani a benzinárstopot, ahogy az is valótlan, hogy az ellátás veszélybe került.

Hozzátette: helyenként a megnövekedett igények miatt vannak nehézségek, de a Mol képes ellátni a teljes magyar piacot. A benzinturizmus és a növekvő tranzitforgalom, illetve a pánikkeltés miatt jelentősen megnőtt az üzemanyag-fogyasztás. Ezért három döntést hoztak:

  • A 7,5 tonna feletti gépjárműveknek, kamionoknak, a 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú teherautóknak csak a nagynyomású kútoszlopoknál lehet tankolniuk, ahol piaci ára van a gázolajnak. A mezőgazdasági erőgépek kivételt jelentenek, náluk marad a 480 forintos literenkénti ár.
  • A kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját.
  • A kormány utasította a rendőrséget, hogy rémhírterjesztés miatt minden esetben, amikor bűncselekmény valósul meg, indítson eljárást azokkal szemben, akik az ellátás leállásáról közölnek információkat. Azokkal szemben is eljárás indulhat, akik szállításra nem alkalmas tárolókba töltenek benzint.

A rendelet ma este 10 órakor hatályba lép, az ünnepi időszakra kamionstopot rendelnek el.

forrás:index.hu

Megosztom a cikket