Gyümölcsfaültető rendezvény a SZIA új épülete melletti parkban

„Budakeszi városrészeinek a nevei is sok esetben jelzik, hogy városunkban komoly múltja van a zöldség és gyümölcstermesztésnek. Volt és van itt ma is barackos, meggyes, káposztás, szőlőskert. A múlt fontos és ebből építkezünk a jelenben, a jövőben is. Ezért alakítjuk az őshonos gyümölcsfaligetünket, a Budakeszi Tündérkertet.”

– mondta dr. Győri Ottilia polgármester a mai gyümölcsfaültető rendezvényen a SZIA új épülete melletti parkban.
Emlékeztetett, hogy ez a folyamat elkötelezett civilek kezdeményezésére, a zöld munkacsoport, a szakemberek és az önkormányzat együttműködésével jött létre. Mint fogalmazott, most ezeknek a gyümölcsfáknak az elültetésével folytatjuk az eddigi faültetési programjainkat. Ez a Tündérkert felidézi Budakeszi egykori gyümölcsöseinek hangulatát. Az őshonos fajták ellenállóak, nem igényelnek metszést és permetezést, így termésük is egészségesebb.


A polgármester hozzátette:

„Köszönöm a kezdeményezőknek, kiemelten Keresztúry Miklósnak, hogy lelkesedésével és szakértelmével ösztönözte és segítette ennek a kis gyümölcsösnek a létrejöttét. 2020 őszén az első 10 facsemetét ő maga adományozta, most pedig többszáz kilométert autózott, hogy ezeket az ellenálló ősi fafajtákat elhozza Budakeszire.
Köszönöm Kis-Kovács Zsuzsának is a szervezést, azt, hogy felhívta a figyelmünket annak jelképes üzenetére, ha a Honfoglalás sétány mellett a Kárpát-medencéből származó őshonos fácskákat ültetünk el.
A BVV Kft ügyvezetőjének, Korondy Tamásnak is külön köszönöm, hogy a sok-sok fa elültetését megszervezte, segítette, támogatta. Köszönöm a városüzemeltetésnek a kertészeti munkákat, és az örökbe fogadóknak, hogy gondozzák a csemetéket! Kívánom, hogy minden fa megmaradjon és termőre forduljon, és közösen fogyaszthassuk majd gyümölcseit!”

– mondta dr. Győri Ottilia.
A rendezvényre elfogadta a meghívást Szarvas József Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes és kiváló művész is, aki a Tündérkert gyümölcsfa ültetés nagyköveteként köszöntötte a budakeszi gyümölcsfaültetőket.

https://www.facebook.com/Budakeszi-Hírmondó-hivatalos-oldala-1869523993358104

Megosztom a cikket