GRATULÁLUNK a prohászkás röplapdás lányoknak és edzőiknek!

2021/2022. tanévi Röplabda® Diákolimpia

Országosan 142 fiú és 155 lány iskolai csapat nevezett a 2021/2022. tanévi Röplabda® Diákolimpia V-VI. korcsoport „B” kategória versenyeire, amelyekből 20 – 20 csapat jutott be a debreceni országos döntőbe. A „B” kategória-megjelölés lényege, hogy az iskolai csapatok tagjai nem rendelkezhetnek röplabdás versenyengedéllyel, azaz a szó nemes értelmében amatőrök.

Közel 500 fő vett részt – csapattagok és edzőik – az április 8-10. között zajló országos döntőn, amelyet a Magyar Diáksport Szövetség megbízásából a Hajdú-Bihar Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület szervezett.

Pest megyei diáksportban a röplabda nagyon népszerű, az idei tanévben 37 csapat nevezett ennek a kategóriának a versenyeire. Más megyékben előfordult, hogy nem is nevezett csapat. Így állt elő az a kedvező helyzet, hogy a lány és fiú megyei bajnokok mellett a második helyezett csapatok is részt vehettek az országos megmérettetésen.

A Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium lány röplabda csapata 2016 óta veretlen Pest megyében, azóta minden évben képviselik iskolájukat, városukat és a megyét az országos döntőn. A csapat eddigi legjobb helyezése 2018-ban volt, akkor a negyedik helyet sikerült megszerezni. Ezen a szinten már másképp kell, lehet amatőr sportról beszélni, ugyanis az élcsapatok nagyon jól képzettek, a sportáguk szerelmesei, ami kellő motivációt nyújt az egész éves felkészüléshez.

Az edzők remek kapcsolatban vannak egymással, segítik a másik munkáját, gyakoriak a közös szervezésű tornák és a nyári edzőtáborok. A csapatok között egészsége a rivalizálás, de nagy szeretettel szurkolnak egymásnak a fontos meccseken.

Sajnos 2020-ban és a következő tanévben is kimaradt a diákolimpia az ismert okok miatt, így nagy örömmel kezdtük meg idén a felkészülést. Két iskolai csapatot is neveztünk kollégáimmal a versenysorozatra, és mindkét csapat várakozáson felül szerepelt: megyei bajnoki címet és bronzérmet szereztek a lányok.
Megfeszített felkészüléssel készültünk az országos döntőre, labdás edzésekkel, erőnléti felkészüléssel, edzőmeccsezéssel és sok-sok megbeszéléssel növeltük az elszántságot. A húsz csapatot 4 db. 5-ös csoportba sorsolták a szervezők, ahol mindenki játszik mindenkivel. Mi a pécsi barátainkkal (Babits Gyakorló), Debrecen, Szolnok és Tatabánya legjobbjaival kerültünk egy csoportba. A mérkőzéseken fokozatosan egyre jobb formát mutattak a lányok, felszabadultak, jókedvűek és nagyon határozottak voltak.

Csoportelsőként jutottunk tovább a legjobb nyolc közé, ahol a keresztjátékok során Ráckevét és egy kaposvári csapatot kellett legyőzni a döntőbe jutásért. Szombaton négy! meccsük volt a lányoknak és az utolsó mérkőzés este fél kilenkor ért véget (az első 8.00-kor kezdtük).

A vasárnapi döntőre szerencsére ki tudtuk pihenni magunkat, csak 11 órakor kezdődött a végső mérkőzés. Ellenfelünk a csoportunk másodikja, a debreceni Svetits Gimnázium volt, akik a keresztjátékok során nagy csatában szerezték meg a továbbjutást, így újra találkoztunk. A mérkőzés a csapat számára felejthetetlen volt, ha jellemeznem kellene őket szavakkal: hit, bátorság, erő és összetartás.

Végig nagyon erős tempót diktáltak a lányok, nyitásainkkal és az ütőink hihetetlen képességeivel nem tudtak mit kezdeni az ellenfél oldalán: a Prohászka magabiztos 3:0-s győzelemmel, végig veretlenül és szettvesztés nélkül lett a 2021/2022-es tanév diákolimpia bajnoka. Csáki Fannit az egész torna legjobb támadó játékosának választották az edzők. Szívből gratulálunk neki és az egész csapatnak.

A bajnokcsapat tagjai: Balogh Rozi, Csáki Fanni, Kovács Dorina (csapatkapitány), Beck Jázmin, Jordán Antónia, Szabados Dorka, Nagy Berta, Bodnár Maja, Varga Blanka, Mrenkó Sári, Frank Villő, Takács-Cordova Carolina.

(Balogh Dániel)

Fotók: Magyar Diáksport Szövetség/ Horváth Balázs – Blasius Photography és Balogh Dániel

 
Megosztom a cikket