Golden cAge kiállítás

Kisteleki Dóra, a budakeszi grafikusművész a művészcsalád legfiatalabb tagja. Kiállítása a budaörsi Jókai Mór Művelődési Központban december 13-áig tekinthető meg.

 

A kiállítást Koppány Szilvia, az ArtDepo tulajdonosa nyitotta meg, aki a családról mondott egy-két mondatot. Az édesapa, Kisteleki Zoltán előadóművész, az édesanya selyemfestő művész. Dóra már gyerekkorában magába szívta a művészetek iránti szeretetet.

Végigtekintve a műveken, alapvetően két témát lehet megkülönböztetni: a kortárs költők ihlette művek, illetve a szabad asszociációk. ?Kisteleki Dóra műveit senkihez sem hasonlítható szín, forma és szimbólumrendszer jellemzi. Megannyi miniatűr kép adja a kerek egészet. Mindez a körülvevő világ elemeit szimbolizálja. A képek pulzálnak, dinamikusan mozognak? ? méltatta a fiatal művésznő alkotásait Koppány Szilvia.

A kiállítás címét adó kép (angol szójáték) mondanivalója: merjük-e elhagyni a kipárnázott világ védelmét, kényelmét, hogy megleljük szuverén szabadságunkat?

A fiatal művésznő kifejtette: nehezen találta meg a saját hangját, ?kb. 18 éves koromra kiömlöttek a dolgok a rajzon keresztül magamból.? Legfontosabb témája a kortárs versek (pl. Juhász Ferenc művei) alapján készített illusztrációk. Művei természetesen személyes gondolatait, küzdelmeit tükrözik. A képek készítése közben folyton változnak elképzelései. Fő motívumai: könny, eső, lázadás, elszállás, szabadságvágy. ?A készítés folyamata folytonos küzdelem, elsősorban önmagammal.? Majd egy nagyon megható mondattal fejezi be rövid önvallomását: ?a régebbi képeimet már nem annyira szeretem, az újakat, ha valaki meg akarná venni, nem szívesen adnám.?

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket