Giotto angyalai Budakeszin + videó

A budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium tanévnyitója ezúttal egy szobor-kompozíció átadásával is összekapcsolódott. A rendezvényen részt vett Spányi Antal püspök úr, valamint Hoffmann Rózsa, köznevelésért felelős államtitkár és Budakeszi polgármestere is.

A Székesfehérvári Egyházmegye kortárs művészeti gyűjteményéből településünk egyházi középiskolájában kapott helyet Rabóczky Judit pirogránitból, hegesztett vasból készült szoborcsoportja, a Giotto angyalai.

 

 

Az avatáson először az államtitkár asszony mondott rövid beszédet. Hoffmann Rózsa először is örömét fejezte ki, hogy jelen lehet ezen az ünnepségen. Spányi Antal püspök úr kérésére jöttem, ?s számomra a püspök úr kérése parancs.? Személyes emlékeit felidézve kijelentette: ?előttünk áll minden lehetőség, de ehhez le kell győzni önmagunkat, saját lustaságunkat, a sok csábítást.? A következőkben olvasásra ösztönözte a fiatalokat, ugyanis ha nagyjából 18-20 éves korotokig nem olvassák el a magyar és a világirodalom klasszikusait, utána remény sincs arra, hogy ezt a hiányt valaha is bepótolják. Kívánom, hogy legyen belőletek a jövő Nobel-díjasai, de ?ne feledkezzetek meg arról, hogy magyarnak születtetek, s bárhova sodorjon benneteket az élet, ezt a magyar közösséget gyarapítsátok.?

A következőkben a tanárokhoz, a kollégákhoz szólt. ?Amilyen a ma iskolája, olyan lesz a holnap Magyarországa. 2010-ben megkaptuk a felhatalmazást a választóktól, s mi éltünk is ezzel a kétharmados többségünkkel. Az eltelt évek komoly, aprólékos munkával telt el, amellyel megújítottuk a közoktatást.?

Az elmúlt évtizedben háttérbe szorult a nevelés az iskolákban. A legfontosabb változás éppen az lesz, hogy újra előtérbe kerül a nevelés, ami az iskola legfontosabb feladata. Mindez egy egyházi iskolában nem hoz valószínűleg nagy változást, hiszen itt eddig is nagyobb hangsúlyt kapott az örök értékek megismerése, tisztelete.

Megújult a tanfelügyeleti, a szaktanácsadási és a minősítési rendszer, amely a minőségi munkát segíti. Emlékeztetett a pedagógusok jelentős fizetésemelésére, amit augusztus végén szavazott meg az országgyűlés. A megemelt bért először október elején vehetik majd föl a pedagógusok. Nem szabad elfeledni, hogy amit a pedagógus életpályamodell indulásával első lépésben fizetésemelésként (30-80 ezer forint) kapnak, csupán az emelés összegéből vagy még kevesebből milliók élnek az országban. Egyelőre egyedül a pedagógustársadalom számára tudta a kormány a fizetésemelésre a fedezetet biztosítani, és ehhez nem vett fel hiteleket. A béremelések folytatását is garantálja a kormány, 2017-ig évente minden tanévkezdéskor 10%-kal emelkedik a fizetés.

Végül a szülőkhöz szólt néhány szót. Okos szeretetre buzdította őket, amely, nem hagy mindent gyermekükre, hogy mindent megadjunk az első toporzékolásuknak. Okos szeretetre van szükség, amely irányít, amely türelmes, tud követelni, de tud engedni is.

Ezután Spányi Antal püspök úr emelkedett szóra. A névadó Prohászka Ottokár érdemeiről beszélt, aki fölé emelkedik minden kor társadalmának. Egy óriás, aki a szellem és az emberség világában is kiemelkedő példa.

Ez az iskola különleges, nyolcosztályos gimnázium. Nyolc év hosszú idő, a gyerekből felnőtt lesz, tudásban gyarapodik, el tud igazodni a világban. Joggal várjuk el egy katolikus iskola növendékétől, hogy ismerje fel az Isten jelenlétét, szeresse az Istent, ehhez igazodjon, életével, építse Isten országát. ?Kell, hogy növekedjetek, gyökeret eresszetek a magyar földbe, hogy itt legyetek itthon; amit megtanultatok, itthon kamatoztassátok. Ezt csak úgy lehet megvalósítani, ha örömmel teljesítitek kötelességeiteket. Ezen lesz csak Isten ajándéka.? A püspökség komolyan veszi az ?ép testben ép lélek? szellemét, hiszen az egyházmegye vállalta, hogy amint lehetősége nyílik rá, az iskolának új tornacsarnokot épít. Ennek munkálatai már meg is kezdődtek. A lelki növekedést erősíti Rabóczky Judit szobrászművész hét darabból álló, Giotto angyalai című műve, az egyházmegye ajándéka. ?Az iskola szépül és gazdagodik, de ennek a gazdagságnak és szépségnek a Ti szívetekbe kell költöznie. Legyetek olyan jók, mint az angyalok? ? fejezte be beszédét Spányi Antal püspök úr.

Az átadáskor Reha György, a Székesfehérvári Egyházmegye Kortárs Művészeti Gyűjteményének vezetője mutatta be a hét darabból álló szoborcsoportot. A szobrok a bejárattal szembeni előtérbe méltó helyre kerültek.

Szabó Tibor Mihály

 

Fotógaléria itt.

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket