Az ország prominens személyei az új törökbálinti iskoláról

Az épület megnyitó ünnepélyén 2013. szeptember 2-án Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke vágta át a nemzeti színű szalagot. Természetes dolog, hogy egy ilyen nagy jelentőségű eseményen igen sok prominens személyiség megjelenik. A Buda Környéki Televízió riporterei megszólaltattak néhányat közülük.

 

A 2013/14-es tanévtől a törökbálinti Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola új épülettel bővült, melyben az általános iskola felső tagozata, illetve a középiskola kapott helyet. Törökbálint Város Önkormányzata és a Magyar Állam együttműködésében felépített épület uszodájával, sportcsarnokával, előadó- és szaktermeivel a 21. század iskoláját idéző környezetet teremt tanulói számára, és kétségtelenül Európa egyik legmodernebb iskolája készült el.

Az átadó ünnepségen jelen volt dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia Budakeszi polgármester asszonya is. ?Fontos lehet számunkra minden tapasztalat az iskolaépítéssel kapcsolatban, hiszen a budakeszi általános iskola forfa épületét minél hamarabb ki kell váltanunk. Reméljük, nem soká Budakeszin is új iskolát tudunk átadni.?

 

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője kifejtette: nagyon fontos, hogy szeptembertől elindult a pedagógus életpálya modell, s vele együtt jelentős béremelést kaptak. Ez egyértelműen a magyar emberek jobb teljesítésének az eredménye. Maga az iskolaépület gyönyörű, méltán lehetnek büszkék rá a törökbálintiak! Itt nem lehet probléma a mindennapos testnevelés bevezetése vagy a kötelező úszásoktatás. ?Nagyon örülök, hogy nagyobbik gyermekem akkor kezdte az iskolába járást, amikor ez már természetes.? Reméljük, az országban máshol is természetes lesz hasonló iskolák építése.

 

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter rendkívül büszke arra, hogy részt vehetett ennek a csodálatos iskola építésének koordinálásában. Jelenleg a minisztérium 359 iskolafejlesztési projektet irányít.

 

Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő szerint az Érdi tankerülethez tartozó Törökbálintot lassan iskolavárosnak nevezhetjük. Az egész környék sokat profitált a város oktatási munkájából (pl. a Zsolnay-módszer).

 

Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő számára rendkívül megtisztelő volt, hogy a miniszterelnök úr külön kiemelte szerepét az iskola építésének szervezésében. Az viszont érthetetlen, hogy a korábban említett 359 iskolafejlesztési projekt egyike sem érinti a Budakeszi járás iskoláit.

 

Keszler Márton, az iskola intézményvezetője azt emelte ki, hogy évről évre egyre többen választják ezt az iskolát, ahol az oktatás színvonala magas. Az általános iskolai rész a körzetesítés alapján működik, igen sokan jelentkeznek ide. A középiskolai részbe pedig többszörös a túljelentkezés. Az iskola egyszerre humán és reál tagozatosnak mondható. A nyelvi előkészítő mellett jelentős a tehetséggondozó program. Az egyik középiskolai osztály 5 évfolyamos általános tantervű gimnáziumi osztály, a másik a német, illetve az angol nyelvet emelt szinten tanítja, míg van egy szintén 5 évfolyamos szakközépiskolai osztály is.

 

Németh István 12 évig volt az iskola igazgatója. A beruházás elindulásakor ő volt az igazgató, de akkor is, amikor az építkezés 2 év múlva leállt. Az iskola pedagógusai mindig nyitottak voltak a modern pedagógiai módszerekre. Az elért jelentős eredmények az ő munkáit dicsérik, de mindezt a szülők támogatása nélkül nem érhették volna el. Természetesen a korrekt pénzügyi támogatás sem nélkülözhető.

 

 

Dr. Tarnai Richárd kormánymegbízott, Pest Megyei Kormányhivatal

A kormányhivatal elsősorban a törvényességi felügyeletet gyakorolja az oktatási intézmények felett. Másfelől a fenntartóváltás konszolidálását, illetve átadását az EMMI-nek koordinálta. Tarnai László kiemelte: a mindennapos testnevelés bevezetésével nem lehetett várni addig, míg mindenütt megérnek erre a feltételek. Szülőként szívesen járatná ide a gyermekeit, mindamellett a külcsín mellett a pedagógusok áldozatos munkáján múlik, milyen is az az iskola.

 

Szabolcs Attila, Budapest XXII. kerületének polgármestere elmondta, hogy kerületében 10 általános iskola és 2 gimnázium működik, amelyek átkerültek az államhoz. Így szellemileg is egységesebb lett az oktatás. 2012-ben egy református iskolát alapítottak, méghozzá egy lakótelepi környezetben. Ez lett a kerület legnagyobb iskolája: 74 első osztályos jelentkezett, így 3 osztályt kellett indítani.

 

Pesti Imre kormánymegbízott kiemelte, hogy a sportberuházás nem luxus, hiszen csak az ?ép testben lakozik ép lélek.? Minden forint, amit a testnevelésre fordítunk, duplán tér vissza az egészségügyi kiadások csökkenésében. 2009 óta az FTC női kézilabda-szakosztályának tiszteletbeli elnöke, ahol is hatalmas sikereket értek el. ?A hit a jövőben, hit a nemzetben; ezek nagyon erősen gazdaságot növelő tényezők, és a sikerek nemzeti összetartó erőt jelentenek.?

 

 

 

Egy celeb párt is felfedezhettünk a sokaságban: Hajdú Pétert és Sarka Katát, akik törökbálinti lakosként nagyon fontosnak tartják, hogy a gyerekeiknek az iskola közel legyen, ne kelljen sokat utazni. ?Az új iskola épülete gyönyörű!? ? fogalmazták meg.

 

 

Elek Sándor alpolgármester kijelentette, hogy az intézmény uszodája, squash és kondicionáló terme 2013. október 1-jétől mindenki számára nyitva áll, ahová szeretettel várják a törökbálinti és környékbeli lakosokat is. Az alpolgármester úr elmondta, hogy rendkívül büszke Törökbálint új iskolájára, de egyben nagy felelősséget is érez iránta.

 

 

 

A házigazda Turai István, Törökbálint polgármestere örömmel jelentette ki: mindig nagy kitüntetés egy polgármesternek egy új létesítmény átadása-átvétele. Az itt tanuló diákok a jövő század technikájával találkoznak itt minden lépésükkor: például az iskolát megújuló energia működteti.

 

Szabó Tibor Mihály

Fotók: Balczó Kornélia

 

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket