Földi hatalom, égi kegyelem

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kísérő rendezvénye, az Ars Sacra Fesztivál keretében mutatták be 6-7-én Budakeszi önkormányzata és a Mezei Mária Kulturális Egyesület szervezésében a Varga Lóránt Kővel, kő nélkül című művéből készült Földi hatalom, égi kegyelem című színdarabot a makkosi templom kertjében.
Sigmond Bertalan alpolgármester, a rendezvény fő szervezője köszöntő beszédében elmondta, hogy 2011-ben mutatták be először a makkosmáriai kegyhely Bakáts Bernadett alpolgármester felkérésére Varga Lóránt által megírt történetét diákszínjátszók előadásában. 2015-ben a darab újbóli színpadra állításával megszületett Makkosmárián a budakeszi közösségi színházi modell, ahol hivatásos színészek és tehetséges budakesziek együtt állnak a helyi közönség elé.
A tíz színész közül nyolcan budakeszi lakosok. Soha ennyi budakeszi színész nem szerepelt együtt színpadon: Détár Enikő és Timkó Eszter, Betz István, Borbély Sándor, Szabó Sipos Barnabás, Szakács Tibor és Széles Tamás, aki az előadás rendezője is Fülöp Tamás színész mellett láthattuk még a budakeszi amatőröket: Ambrózy Istvánt, Mechler Annát, Pfendtner Józsefet, Rajnai Lászlót és Tóth Balázst. Szerepeltek a jövő budakeszi művészei is: Danó Dorka az Operettszínházban, Thoma Noémi a Zeneakadémián tanul ének szakon, Mucsi Emma pedig a színművészeti egyetemre készül.
Sigmond Bertalan beszédében kiemelte: az elmúlt háromszáz évben Fogolykiváltó Boldogasszony templomát nem csak bezárták, de le is rombolták. Kőről köre építették újjá azok, akiknek erős volt a hite. Magyarország biztos pont ebben a bizonytalan világban. A mai Európa elvesztette ezeréves keresztény értékeit, de azok, akiknek még van hitük, talán számon tartják, hogy ez az az ország, amely megőrizte azokat az értékeket, amelyek Európát Európává teszik. „Európa és benne Magyarország válaszút előtt áll. Hiszem, hogy Magyarországnak és benne Makkosmáriának küldetése van” – zárta gondolatait Budakeszi alpolgármestere.
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára ünnepi beszédében elmondta: ma már minden tíz, vallása miatt üldözött ember közül nyolc keresztény. Ez ellen fel kell lépnünk és kiállnunk keresztény értékeinkért, a nemzet, a család, a munka becsülete és újabban már a józan ész védelméért is, hiszen ez a kiállás már régen nem csak vallási kérdés: az évezredes keresztény kultúrában gyökerezők mindegyikét kötelezi.
A rendezvényen rész vett még prof. dr. Horváth Ildikó, az EMMi egészségügyért felelős államtitkára, dr. Berczik Ábel, a Pénzügyminisztérium államháztartási szabályozásért, humán és önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkára, dr. Simon Attila, a Vidékfejlesztési Minisztérium jogi, igazgatási és agrárszakképzési ügyekért felelős helyettes államtitkára is. Az előadás fővédnöke Spányi Antal székesfehérvári püspök, fő támogatója a Miniszterelnökség, de a Magyar Művészeti Akadémia is.
Koós Hutás Katalin
Bővebben a Buda környéki iránytűben:

http://www.budakesziiranytu.hu/cikk/foldi-hatalom-egi-kegyelem

Az előadásról készült fényképek megtalálhatók a képgalériánkban:

Galéria 1

Galéria 2

 

Megosztom a cikket