Fischer Gusztáv, az amatőr fotós

Jacob Fischer valamikor 1730 körül érkezett Budakeszire a baden-württembergi Friedingenből. Utódai hét generáción keresztül folytatták a hentes és mészáros szakmát Budakeszin. Ám ez a cikk most nem a Fischer család történetét ismerteti meg az olvasóval, pusztán ?csak? a hetedik generációs Fischer Gusztáv amatőr fotós életművét tárja a Hírmondó olvasói elé. Idill és borzalom. Most bemutatott képei e két végletet ábrázolják.

Az 1906-ban született Fischer Gusztáv becsületes szakmája, a hentes és mészáros mesterség mellett a kor technikai újdonságainak is szerelmese volt. Szabadidejében detektoros rádiókat készített, és javította az ismerősök kerékpárjait. Budakeszin élő lánya, Dobos Lászlóné, született Fischer Katalin azt mesélte, hogy édesapja már 1947 őszén szerzett neki egy golyóstollat, nem sokkal azután, hogy ezt az akkor világszenzációnak számító forradalmi újdonságot piacra dobták. Az akkor tízéves kislány alighanem az elsők között használt golyóstollat Magyarországon.

A hentesmester nagy szerelme azonban a fényképezőgép, a fotózás volt. Akkoriban még nagyon kevés embernek volt fényképezőgépe. Fischer Gusztáv ?20-as, ?30-as években készült képei üveglapokon rögzültek. Három-négyszáz ilyen üveglapocskát ma is őriz Fischer Katalin. Ezek előhívása a 21. században már nagyon sokba kerül, ezért sajnos csak néhányról sikerült papírképet készíteni. Pedig ezek, a többségükben 1928?36 között készült képek igazi helytörténeti kincse, felidézik a hajdan volt Budakeszi társasági életének meghitt pillanatait, és persze sok más érdekességet is.

1931. szeptember 13-án volt egy pillanat Fischer Gusztáv életében, mikor a detektoros rádiójában hallott hír hatására biciklijére pattant, és sietve átkerekezett Biatorbágyra. Ezen a napon robbantotta fel Matuska Szilveszter a biatorbágyi viaduktot, ahol az éppen áthaladó bécsi gyors utasai közül 22-en vesztették életüket. Fischer Gusztáv három képet készített a helyszínen, ezek közül most kettőt mutatunk be.

A cikkünkben közölt fotók közül az egyik a három Fischer fiút ábrázolja 1932-ben. Ez a kép Budakeszi híres udvari fotósának, de Ponte Józsefnek a műtermében készült (a jobb szélen látható Fischer Gusztáv).

Két felvétel  a régi Budakeszi társasági életének remek illusztrációja, és egyben a falu polgárosodásának dokumentuma is. Az 1936-ban készült erdei sétás kép jobb szélén ugyancsak látható Fischer Gusztáv. Ez azért érdemel említést, mert az akkori technika már lehetővé tette (állványos géppel és néhány másodperccel késleltetett exponálással), hogy maga a fotós is a gép optikája elé kerüljön, és így szerepelhessen saját képein.

Fischer Gusztáv 1981-ben hunyt el Budakeszin. Sorozatunk egy későbbi részében még visszatérünk a Fischer fiúk élettörténetére. Abban a részben a budakeszi hentesek és mészárosok történetét igyekszünk majd bemutatni.

Köszönet a cikk megírásához nyújtott segítségért Fischer Gusztáv Budakeszin élő leányának, Dobos Lászlóné Fischer Katalinnak és férjének, Dobos Lászlónak.

Horváth Jenő

 

 

Megosztom a cikket