Felvidéken jártunk

A Határtalanul pályázat lehetőséget biztosított a Széchenyi István Általános Iskola hetedik évfolyamos tanulóinak, hogy 2018. novemberében négy napos felvidéki kiránduláson vehessenek részt és megismerhessék az egykori magyar területek múltját és jelenét.

A program nagyon bőséges volt. Elsőként három bányavárost látogattak meg: Selmecbányát, Körmöcbányát és Besztercebányát, felidézve a városok egykori jelentőségét, gazdagságát. Megismerkedtek a rimaszombati magyar nemzetiségi általános iskolával is, ahol az igazgatónő bemutatta az intézményt, kiemelve a hasonlóságot és a különbséget a magyarországi iskolákhoz képest, de mesélt a szlovákiai magyar iskolák helyzetéről, szerepéről is.

Megnézték a Füleki és a Szepesi várat, a betléri kastélyt és Lőcse főterét. Utolsó nap Kassára mentek és megnézték II. Rákóczi Ferenc sírhelyét majd a rodostói ház mását. A négy nap egyik legnagyszerűbb élménye a táncház volt.

Bár sokan kedvetlenül érkeztek a programra, a táncoktató olyan fergeteges hangulatot varázsolt a humorával és ízes beszédével, hogy szinte minden gyerek beállt végül és lelkesen táncolták a tanárokkal együtt a szépen felépített mozdulatokat. A kirándulás nagyszerű élményt nyújtott mind a gyerekeknek, mind a pedagógusok számára, és az évfolyamot is közelebb hozta egymáshoz.

Megosztom a cikket