“Felszínre hozni az értékeket a kegyelem eszközeként”

A népszerű Ismeretlen ismerős sorozatban ezúttal Fehér Irén képzőművészt ismerhetjük meg “emberközelből”. A művésznő nyilatkozik indíttatásáról, a Teremtővel való speciális kapcsolatáról.

 

“A művész feladata: felszínre hozni az értékeket a kegyelem eszközeként, hogy az igazat, a szépet közvetítsük embertársainknak” – hangzik Fehér Irén művészeti hitvallása, akivel csodálatos kertjében beszélget a Buda Környéki Televízió riportere.

A művésznő önmagával szemben rendkívül igényes, csak akkor nyugodt, akkor tud alkotni, ha minden úgy van berendezve, ahogy szeretné. A kertet egyébként maga ápolja, gondozza. A sok virág harmóniában van műveivel.

A növények, a természet szeretete szülőhelyéről, Gyöngyöshalászról fakad. Édesapja a II. világháborúban megjárta Oroszországot, majd 1944 vége felé Németországba került, onnan már nem tért vissza. Nagy csapás volt ez a család számára. Anyai nagyszülei siettek segítségükre. Később ők lettek a példaképei: a becsület, a rend és a tisztaság szeretete mellett a természet szépségeinek tiszteletét tanulta tőlük.

A sok súlyos élmény “érzékenyítette” művésszé. Nagyszülei finom ízlése is nagy hatással volt fejlődésére. Kézügyességére, szép érzékére hamar fény derült. Iskolás korában a nyári szüneteket nagyszüleinél töltötte, ahol a padláson “tisztaszobát” rendeztek be neki. Itt barátnőivel saját tervezésű babákat készítettek. Egyre inkább úgy érezte, hogy neki mindig kell valamit “alkotnia”. Így jöttek létre a későbbiekben a saját tervezésű babák, ruhák, egyéb kiegészítők: kis táskák, kesztyűk, kalapok nemezből, sálak, kendők, szoknyák selyemből stb.

Fontosak a hagyományok, ugyanakkor festményeiben nem mindig ez tükröződik, sok közöttük nonfiguratív alkotás. A festmények élményei rendkívül mélyről jönnek fel. Rengeteg energiát kap a természettől, ilyenkor nagy benne a szeretet, a béke. Ekkor kezdi el készíteni a vázlatokat, amelyek aztán később megváltozhatnak a művésznő adott állapotának megfelelően. “Alkotni csak akkor lehet, ha nyugalom és béke, Isten és szeretet van bennünk. Ha az ember rábízza magát a Teremtőre, akkor eljuthat egy magasabb rezgésszintre, akkor tud csatlakozni erre az energiára. Akkor kerül olyan egység állapotba, hogy amit alkot, hozzátéve a Teremtőtől kapott szépet és jót, lesz minden igaz és szép. Köszönöm ezt a Teremtőnek! Kb. 2000-től belülről építkezem a képeimet, és teljesen lefordítom, a lelkemen keresztül kiadom magam” – vallja Fehér Irén.

Végezetül legutóbbi élményéről számolt be: barátnői órákig időztek kiállításán, elemezték műveit, könnyekig hatódtak, a katarzis állapotába kerültek.

Valóban: ennél nagyobb tiszteletet és örömöt nem is kaphat művész.

 

Szabó Tibor Mihály

Buda Környéki Televízió felvételének megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket