Fekete tőkehal filé, spenótszósszal és bébi zöldségekkel

Úgy tartja a mondás, hogy a fekete tőkehal a halimádók hala. Ez nem véletlen, hiszen azon túl, hogy egészséges, a húsa jellegzetes, jó minőségű és nagyon finom. A kereskedelemben fehér lazacnak is hívják, ám ehhez semmi, de semmi köze nincs, pusztán hangzatosabb. Szintén nem szabad összetéveszteni az olcsóbb, fehér húsú alaszkai tőkehallal, ami tengeri halfilé címen a mirelit pultokban fellelhető.

 

 

 

 

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg fekete tőkehal filé
ízlés szerinti bébi zöldségek vagy tavaszi friss zöldségek (cukkini, répa, kukorica, ceruza bab, cukorborsó stb.)
0,5 kg friss paraj (vagy 1 zacskó mirelit)
5 dkg vaj
0,5 dl tejszín
2 szár rebarbara

Nagyon hamar elkészíthető a fogás, és egy igazi nyári könnyű csemege.  A halfiléből távolítsuk el a szálkákat, és sózzuk, borsozzuk. A zöldségeinket tisztítsuk meg, és forrásban lévő vízben 1 percig blansírozzuk, majd azonnal hűtsük le (így roppanósak maradnak). A zsenge tavaszi parajleveleket forrázzuk le, majd vajjal, egy kis tejszínnel és fokhagymával pürésítsük. A rebarbaráinkat pucoljuk meg, és forrázzuk le egy kis cukros vízzel. Ezután már nincs is más dolgunk, mint a halat belehelyezni egy forró serpenyőbe. Körülbelül 1-1 percig pirítsuk mindkét oldalát, majd egy 170 fokra hevített sütőben 6-7 percet süssük. A serpenyőnkben ezután egy kevés olívaolajon melegítsük meg a zöldségeinket, és tálalhatunk is.
Egy jégbe hűtött, könnyű nyári fehérbor lehet méltó párja ételünknek. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Elek Balázs séf

Rathauskeller

 

Megosztom a cikket