Február 22. A bűncselekmények áldozatainak világnapja

Az Európai Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját, ez a nap azóta számos országban – Magyarországon 1993 óta – az áldozatok napja. 

Az Országgyűlés 2005-ben fogadta el a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló törvényt. Az áldozatsegítés célja, a társadalmi szolidaritás és méltányosság elve alapján, az áldozatok társadalmi, anyagi és erkölcsi sérelmeinek enyhítése.

A bűncselekmények és a tulajdon elleni szabálysértések áldozatai számára a törvény biztosítja, hogy felvilágosítást kapjanak jogaikról, lehetőségeikről; érzelmi támogatásban részesüljenek; segítséget igényeljenek érdekeik érvényesítéséhez; jogi segítségnyújtásban részesüljenek, akár ügyvéd segítségének igénybevételével. Továbbá a bűncselekmények következtében kialakult krízishelyzet fennállása esetén az áldozatok azonnali pénzügyi segélyben részesülhetnek. A személy elleni erőszakos bűncselekmények súlyos sérültjei és a halálos áldozatok hozzátartozói pedig állami kárenyhítést is igényelhetnek.

A rendőrségtől kapott áldozatvédelmi igazolás birtokában a sértett az Áldozatsegítő Szolgálathoz fordulhat segítségért.

A szolgálat méltányossági döntés alapján azonnali pénzügyi segélyt biztosít az áldozattá vált személyek lakhatásával, ruházkodásával, élelmezésével és utazásával kapcsolatos, valamint a gyógyászati és kegyeleti jellegű rendkívüli kiadásaira. Az áldozat a pénzügyi segély iránti kérelmét formanyomtatványon 8 napon belül terjesztheti elő az Áldozatsegítő Szolgálatnál.

Ha bűncselekmény áldozata lett, segítségre vagy támogatásra van szüksége, keresse a Pest Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály Igazságügyi Osztályát!

Az Igazságügyi Osztály a 1135 Budapest, Lehel utca 43-47. szám alatt található.

Az ügyfélfogadásának ideje:

  • H-K: 08:30- 16:00,
  • Sze: -, Cs: 08:30-16:00,
  • P: 08:30-12:00.

Elérhetőségeik:

INGYENESEN HÍVHATÓ ÁLDOZATSEGÍTŐ TELEFONSZÁMOK, A NAP 24 ÓRÁJÁBAN: 

06-80-225-225
(áldozatsegítő vonal ingyenesen hívható zöld száma) 

06-80-555-111
(a „Telefontanú” ingyenesen hívható zöld száma) 

107 vagy a 112
(segélyhívó számok)

 

 

 

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztály

 

Olvassa el a mellékelt tájékoztatót!

 

Csatolmányok

Megosztom a cikket