Fassang László Chartres-i nagydíjas orgonaművész koncertje

2012. szeptember 29-én, szombaton 20 órakor FASSANG LÁSZLÓ orgonaművész, Chartres-i nagydíjas ad orgonakoncertet a budakeszi katolikus templomban. A hangverseny közreműködik KRISTÓFI ÁGNES énekművész.

 

 

 

2012. szeptember 29-én jeles napja lesz Budakeszi város kulturális/zenei életének!

A remek akusztikával megáldott katolikus templomunkban immár 2. éve rendezünk orgonakoncert-sorozatot. Az idei hangversenyek zárókoncertjére kerül sor 29-én. Hosszas szervezőmunkának köszönhetően sikerült Fassang László orgonaművészt, a Művészetek Palotája koncert-szervezőjét, a Zeneakadémia orgonatanárát, a tekintélyes chartres-i orgonaverseny 2004-es győztesét, nemzetközileg is elismert orgonistánkat meghívnunk városunkba. A koncerteken eddig is kiváló orgonisták szólaltatták meg Rieger-orgonánkat, a teljesség igénye nélkül: dr. Bednarik Anasztázia, Varga Petra, Kalocsay Károly, Pálúr János stb. Így Fassang László neve szépen illeszkedik az impozáns lista végére.

 

A mostani koncerten két ének erejéig közreműködik Kristófi Ágnes énekművész, városunk lakója is, aki két tételt ad majd elő. Nagy ?zenei ínyencségnek? ígérkezik a koncert utolsó műsorszáma, az improvizáció, aminek Fassang László az egyik legnagyobb mestere széles e világon. A közönség által megadott témákra fog majd improvizálni: népdaloktól kezdve filmzenéken át bármilyen ismert dallam felcsendülhet majd remekül megvariálva, de persze ügyelve a koncertnek helyt adó templom szakralitására, így pl. ?mulatós slágerek? kérésére nem lesz mód. Az említettek mellett felcsendül majd Bach, Mozart, Haydn és Schumann egy-egy orgonaműve is. A hangverseny tehát hatalmas zenei élménynek ígérkezik, sok munkánk van benne, hogy eddig eljutottunk, ezért szívből reméljük, hogy a 15 ezres Budakeszi lakossága él majd ezzel a ritka lehetőséggel, és személyesen is minél többen eljönnek jelenlétükkel megtisztelni a két előadót. A koncert ingyenes lesz, így nagyképűség nélkül elmondhatjuk ? az igen drága színház- és koncertjegyek világában ?, hogy ingyen, szép hasonlattal élve: ?ezüsttálcán? kínáljuk a magas kultúrát.

Végül mint szervező, szeretnék köszönetet mondani Filó Kristóf kanonok-plébános úrnak, hogy rendelkezésünkre bocsátja a templomot, Budakeszi Város Önkormányzatának, azon belül a kulturális és oktatási bizottságnak és az Erkel Ferenc Művelődési Központnak az igen komoly segítségért, ami nélkül ez a koncert nem jöhetett volna létre.  Végül, de nem utolsósorban Borda Mihály mozigépésznek, helyi lakosnak, akinek jóvoltából nemcsak hallhatjuk a mennyei muzsikát, hanem láthatjuk is, hiszen a koncertező orgonistát kivetítjük, így látható lesz az is, ahogy az orgonista kézzel, illetve lábbal megszólaltatja az adott klaviatúrát.

 

 

A műsor:

J. S. Bach: C-dúr prelúdium, largo és fúga BWV 545
G. F. Händel: Rejoice – Szoprán ária a Messiásból
J. Haydn: Hat darab zenélőórára -1792
W. A. Mozart: Allegro és andante KV 608
L. Luzzi: Ave Maria
R. Schumann: Négy vázlat Op 58
Fassang L.: Improvizáció a közönség által megadott témákra

 

A belépés díjtalan. Legyünk minél többen!

 

Sz. Lőrinc szervező, a templom orgonistája

 

Megosztom a cikket