Ezüst minősítést nyert el a budakeszi református kórus

A budakeszi Zákányi Zsolt Református Vegyeskar június 26-28 között részt vett a IV. Keszthelyi Dalünnepen. A Dunántúl dalegyletei Festetics Tasziló meghívására 1910-ben találkoztak először Keszthelyen. A találkozó 100. évfordulóján C. Tóth Zoltán karnagy kezdeményezésére ismét összegyűltek a kórusok a városban, aki idén a negyedik Dalünnepet szervezte meg fáradhatatlan lelkesedéssel.

 

 

Az amatőr kórusok fesztiválján 35 kórussal több, mint ezren vettek részt. A Dalünnep megnyitóján a kórusokat Ruzsics Ferenc polgármester köszöntötte. A Kórusok és Zenekarok Országos Tanácsa (KÓTA) képviseletében Kertész Attila vezetésével neves kórusszakemberekből álló zsűri végezte az együttesek minősítését.

 

Több alkalommal énekeltünk szabadtéren (a Sétáló utcában a járókelőknek, a jelenlévő kórusokkal a stafétaénekléskor, Keszthely belvárosában és a Balaton-parton a közös népdal- és kóruséneklés során) és koncerthelyszíneken (a Festetics-kastély Tükörtermében és a Balaton Múzeum aulájában). Vasárnap pedig a keszthelyi református gyülekezetben szolgáltunk énekszóval.

 

A kórus fennállása óta először jelentkezett a KÓTA szakmai minősítésére és Keszthelyen, az Éneklő Magyarország XIX. Országos Kórusminősítés során – egyetlen gyülekezeti kórusként – egyházi és világi kategóriában ezüst minősítést kapott.


A kórusunknak nagy örömet szerző teljesítményért, Istennek hálát adva, köszönetet mondunk Kádár Ágota karnagyunknak, a felkészülésünket támogató Budakeszi Református Egyházközségnek és a Czövek Erna Zeneiskolának, valamint a Dalünnepen a részvételünket anyagilag támogató Nemzeti Kulturális Alapnak (NKA), a Budakeszi Református Emléktemplom Alapítványnak és a Budakeszi Városi Önkormányzatnak. Köszönjük továbbá Szabó Lucának a kórusjelvény tervezését.

 

Énekkarunk 2000-ben alakult, alapítója néhai Zákányi Zsolt Liszt-díjas karnagy. 2007 óta Kádár Ágota vezényli a vegyeskart, kis megszakításokkal, amikor Barlay Zsuzsa helyettesítette. Egyházi és világi koncerteken énekelünk Budakeszin, Magyarországon, külföldön, és a határon kívüli magyarok körében. Több kórussal van testvérkapcsolatunk, közös éneklésekre láttuk őket vendégül Budakeszin. Nyaranként kórustáborban bővítjük a repertoárunkat, aminek hangsúlyos részét képezik a protestáns és a magyar zenei-kulturális hagyományokon alapuló művek. A körülbelül 25 tagú vegyeskarunk vallási és világnézeti szempontból nyitott.


Kórusunk augusztus 14-16 között tartja felkészülő táborát Fülöpházán. Többek között az augusztus végi makkosmáriai Kővel, kő nélkül előadásra és az októberi Mezei Mária Emlékhétre készülünk. Új tagok a táborban tudnak bekapcsolódni a kórusszolgálatba.

 

Jelentkezés, érdeklődés: zakanyi.korus@gmail.com vagy a Facebook oldalunkon: https://www.facebook.com/ZakanyiZsoltReformatusVegyeskar

 

(Fotók: Lángné Székfy Zsuzsa, Marosi Zsuzsa, Szenthe Ádám)

 

Megosztom a cikket