?Ezen a napon valami új újfajta egységbe szerveződtek ezek a kiváló talentumú fiatalok?

Március idusa, 1848, Te csillag!, a legmagyarabb ünnep; sok mindennek szoktuk nevezni ezt a ragyogó napot. Minden évben megemlékezünk a magyar szabadságról ezen a napon. Ezúttal Törökbálinton járt a Buda Környéki Televízió, ahol remek hangulatú ünnepséget tartottak.

 

A megemlékezés a Himnusz közös eléneklésével kezdődött. Az ünnepi szónok Turai István polgármester úr volt. Egy költői kérdéssel kezdte a beszédet: Mitől volt olyan különleges, nagyszerű ez a nap? A választ is megkaptuk: ??kivételes tehetségű fiatalok voltak a főszereplői (Petőfi Sándor, Jókai Mór, Vasvári Pál, Irinyi József, Korányi Frigyes stb.). Azért volt forradalmunk egyedülálló az európai forradalmak sorában, mert nem a felforgatásról, a törvénytelenségről szólt, ellenkezőleg: a forradalmi tömeg közösen megélt szabadságáról. Sorsfordítónak azért mondhatjuk, mert az események közepette megszületett a polgári nemzet egyenlő jogokkal, de közös teherviseléssel. Nincs még egy olyan nemzet, amelynek emlékezetében ilyen mélyen és pozitívan benne lenne 1848 emléke. A tömeg nem pusztított, nem rombolt, hanem alapokat teremtett, amelyre épült majd később a polgári Magyarország. Igaz, a forradalom háborús nyárhoz vezetett, kikényszerített szabadságharcunk elbukott, de akkor sem volt hiábavaló, értelmetlen. ?A nemzet összetartozásának tudata 1848 óta a leggazdagabb erkölcsi, szellemi erőforrásunk. Ha feltűzzük újból és újból kokárdánkat, a forradalom minden évben újjászületik szívünkben? ? fejezte be gondolatot ébresztő beszédét Turai István.

 

Az ünnepi beszéd után a Bálint Márton Általános és Középiskola tanulói adták elő ünnepi műsorukat, amelyet vastaps követett. Keszler Márton igazgató elmondta, hogy úgy próbálják összeállítani a műsort, hogy egyszerre szóljon a diákoknak és az egyszerű embereknek. Az összeállítás Szászné Juszkó Nikolettát dicséri, Medve Katalin képmontázsa szintén különleges hatású volt.

 

Érdekes színfoltja volt az ünnepségnek, hogy négy, szomszéd országbeli magyar ebből az alkalomból letette az állampolgári esküt (most már papíron is magyar vagyok ? vélekedett egyikük.). Valóban: a jog eszközeivel össze tudjuk kapcsolni azokat, akik eddig is összetartoztak. A polgármester úr átadta a honosítási iratokat Tolnai Helga Renátának, Idei Erikának, Idei Eszternek és Kakas Jácintnak, majd az Erdélyi Magyarok Törökbálinti Egyesülete egy szál virággal és apró ajándékkal kedveskedett az állampolgári esküt frissen letett honfitársainknak.

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió összeállításának megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket