Emléknap lett január 19.

Tavaly decemberben az Országgyűlés 333 igen szavazattal, 7 tartózkodás mellett január 19-ét a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjává nyilvánította. 1946. január 19-én indult el az első vagon Budaörsről, ezzel vette kezdetét a magyarországi svábok kitelepítése. A parlament a határozat szerint ?tisztelettel adózik mindazok előtt, akik a megaláztatások, elhurcolások áldozatai voltak?.

 

 

Kereszténydemokrata és fideszes képviselők kezdeményezték, hogy január 19-e, a németek elhurcolásának kezdete legyen a magyarországi németek elhurcolásának emléknapja.

 

A kisebbik kormánypárt az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte, hogy 1946. január 19-én indult el az a vonat, amelyik a ?kitelepített? németek első csoportját szállította. A magyarországi német nemzetiségieket a kollektív bűnösség igaztalan vádjával üldözték, kisemmizték, majd hazájuk elhagyására kényszerítették ? írták.

 

A javaslatot indokolva kifejtették: az emléknapról szóló ? négy KDNP-s és három fideszes politikus által jegyzett indítvány ? a magyarok és az itt élő nemzetiségek egymást gazdagító együttélésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

 

?Az igazság ? akár ismételt ? kimondása, a meghurcoltaknak és elűzötteknek járó tiszteletadás minden nemzetnek feladata és kötelessége. Különösen igaz ez a többségi nemzet és a nemzetiségek közösségei kapcsolatára. Ezek hozzájárulnak a nemzetiségi önismeret és a nemzetiségek önbecsülésének kialakításához, megerősítéséhez.?

 

Budakeszi Hírmondó/MTI/Vörösvári Újság

Megosztom a cikket