Elválaszthatnak, de szét nem választhatnak!

A Nemzeti Összetartozás Napját Budakeszi valamennyi iskolájában megünnepelték. A Széchenyi István Általános Iskolába Jóné Szász Mária tanárnő történelmi áttekintését követően Német Levente egy szívbemarkoló Juhász Gyula verset szavalt el.

 

 

 

 

 

Sokan azt hiszik, hogy a távolság elválaszt, de ez csak akkor igaz, ha távollevők lélekben is elszakadnak egymástól.

A párizsi békeszerződések keretében aláírt megállapodás megfosztotta korábbi területének kétharmadától a Magyar Királyságot. Egybefüggő, etnikailag és kulturálisan egységes nemzetrészek rekedtek a határon túl, a Felvidék, az Őrvidék, a Délvidék és Erdély mellett 3,3 millió polgárát veszítette el az ország.

Azóta sem hevertük ki ezt a csapást sem lelkileg, sem pedig gazdaságilag. De még mindig könnyebb volt az azóta eltelt időszakban magyarnak lenni a jelenlegi határainkon belül, mint kívül.

A magyar emberek mindentől függetlenül az elmúlt évtizedekben saját jószántukból is tartották a kapcsolatot a határon túl rekedt magyarokkal.

 

A táncház mozgalom során például sok ezren ismerkedtek meg a határon túli magyarok kultúrájával, táncaival, muzsikájával, hagyományaival, számtalan személyes kapcsolat alakult ki. Kijárogattunk a Partiumba, Székelyföldre, Gyimesbe, segítettük őket, ahogy tudtuk. Ők meg a szívüket tették elénk, meg persze minden kincset: sajtot, sonkát, szalonnát, amit a számunkra azok az elveszett, gazdag vidékek teremnek.

Ezek többnyire a felnőttek dolgai. Mit tehetünk az összetartozásért mi SZIÁ-s diákok és tanárok?

Testvériskolai kapcsolatot kezdeményeztünk a csíkszeredai Petőfi Iskola diákjaival, vendégül láttuk őket itt Budakeszin, pályázatot adtunk be a jövő év hetedikesi számára egy 4 napos kárpátaljai kirándulás megvalósítására. Sem Csíkban, sem Kárpátalján nem lesz szükség a látogatások idején idegen nyelv tudására, hiszen ott is magyarul beszélnek és gondolkoznak a diáktársaitok.

Tartsátok a már kialakult kapcsolatotokat, keressetek barátokat a határokon kívül is, elősegítve az összetartozást.

Így elmondhatjuk, hogy a határok csak virtuálisan választanak el bennünket egymástól.

 

Czifra Zsuzsanna

igazgató

 

Fotógaléria

A Buda Környéki Televízió által készített rövid összeállításának megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket