Elkerülő út és/vagy buszsáv – Témák a közös bizottsági ülésen

A leendő budakeszi buszsávok és a város határában megépítendő elkerülő út terve is napirenden volt a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság, illetve a Közlekedési és Fejlesztési Bizottság szerdai együttes ülésén. A képviselőknek és a jelenlővő vendégeknek ismertette a beruházás tervezésével megbízott Budapest Fejlesztési Központ állsápontját Somodi László közlekedésfejlesztési főigazgató.
 
 
A polgármester és több hozzászóló is jelezte, hogy az elkerülő út ügyében hosszabb időre van szükség ahhoz, hogy megfelelő konszenzus döntés születhessen. Jelenleg erősen megosztott a közvélemény ez ügyben, alapos társadalmi vitára és több szakértő bevonására is szükség van, ezért a BFK által előzetesen jelzett 10 napos döntési határidő nem vállalható, mondta dr. Győri Ottilia.
 
 
Több hozzászóló azt kérte, hogy legyen elkerülő út, de ne a mamutfenyők közelében, hanem távolabb, az egykori Nádas-tó területét minél távolabban elkerülve. A BFK képviselője úgy érvelt, a városhoz közelibb nyomvonal olcsóbb és közlekedés-terelési szempontból is indokoltabbnak látszik, de a tervezők a helyi lakossági, önkormányzati döntést fogják irányadónak tekinteni.
 
 
A hozzászólók közül többen hangsúlyozták, hogy a természeti környezet megóvása legalább annyira fontos mint a közlekedési problémák megoldása. A kettőt nem lehet egymással szembeállítani, mindkét szempontot figyelembe kell venni. A jelenlévők közül többen is úgy nyilatkoztak, az elkerülő út megépítését semmiképp nem támogatnák, mert véleményük szerint az bármelyik nyomvonalterv esetén jelentős természeti károkat okozna.
 
 
Más hozzászólók azt hangsúlyozták, hogy a fejlődést, a településünk bővülését nem lehet megállítani, és a közlekedési problémák csak fokozódni fognak, ezért szükség van kompromisszumos megoldásokra, nem lehet mereven elutasítani minden javaslatot környezetvédelmi okokra hivatkozva.
 
 
A polgármester a napirendi vita zárásaként azt hangsúlyozta, mindenki aki ma a buszsáv, illetve az elkerülő út ügyében állást foglalt Budakeszi érdekeit tartja szem előtt, ezért nem helyes bárkit is negatív jelzőkkel illetni bármelyik álláspontot is képviseli, valódi párbeszédre van szükség. Erre továbbra is lehetőséget biztosít az önkormányzat, mondta dr. Győri Ottilia. A BFK képviselője jelezte, hogy rugalmasak lesznek a határidő-módosítás ügyében.
Megosztom a cikket