Csepregi Gyula szaxofonművész (1958-2014)

„Ha odafigyelünk az életben arra, hogy élményeket gyűjtsünk, akkor talán úgy halunk majd meg, hogy éltünk is.”

Ötvenhat éves korában, hosszas, súlyos betegség után elhunyt Magyarország „vezető szaxofonosa”, Csepregi Gyula. Budakeszi lakosként sokan személyesen ismertük, szerettük őt.

Pozitív gondolkodása, jókedve, a művészet és különösen a zeneszeretete lenyűgözött minket. Élményeket adott.

Csepregi Gyula a 2011-es Mezei Mária emlékhéten azt nyilatkozta, hogy az életben élményeket kell gyűjteni, amelyeknek egy jelentős részét képezi – akár észrevétlenül is – a művészet és a kultúra. Ha odafigyelünk az életben arra, hogy élményeket gyűjtsünk, akkor talán úgy halunk majd meg, hogy éltünk is.

Csepregi Gyula 1980-ban került a Bartók Béla Zeneművészeti Főiskola tanszakára. Egy évvel később a híres dobos, Kovács Gyula zenekarában tűnt fel szólistaként. 1982 és 1984 között már állandó tagja volt Pege Aladár együttesének, amellyel bejárta szinte egész Európát. A nyolcvanas évek végétől lett tagja a Magyar Rádió volt tánczenekarának, a Stúdió 11-nek, és a jelenleg önállóan működő együttesnek néhány éve a művészeti vezetője is volt.

Csepregi Gyula (forrás: www.csepregigyula.hu)

Pályafutása alatt szinte nem akadt olyan neves hazai előadó, akinek felvételén ne szerepelt volna vendégként. 1982-től kezdve az élvonalbeli dzsesszmuzsikusok szinte mindegyikével folyamatosan koncertezett, köztük Kovács Gyulával, Kőszegi Imrével, Babos Gyulával és Pege Aladárral.  Vasvári Pállal, Jávori Vilmossal és Szakcsi Lakatos Bélával harminc évig ők alkották a Magyar Jazz Quartetet. New Age című lemezük a legnagyobb példányszámban elkelt magyar dzsesszalbumok közé tartozik.

A hazai popzenészek mellett szólistaként együtt zenélt Presser Gáborral, a Bikini zenekarral, Szűcs Judithtal, Komár Lászlóval. Fellépett Cserháti Zsuzsával, Hobóval, Tátrai Tiborral és Demjén Ferenccel. Több mint ötszáz hazai könnyűzenei kiadvány elkészítésében működött közre, és játszott a Budapest Symphonic Banddel is. Első szólóalbuma In Line címmel jelent meg 1990-ben. Az In Line zenekar később több mint 15 lemezt készített. Tanított a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, húsz éves tanári munkája során a fiatalabb szaxofonos nemzedék számos jeles képviselőjét indította el pályáját.

Az ötszörös Emerton díjas, kétszeres nívódíjas művész többször részesült nemzetközi elismerésben is, megkapta a Hágai Fesztivál különdíját és a finn rádió nívódíját is. Évekig volt tagja egy nemzetközi sztárokból álló zenekarnak, amely Twin Lines Project néven adott koncerteket világszerte.

Csepregi Gyula Budakeszin élt. Elsődleges célja a zene megszerettetése és megismerése volt tágabb és szűkebb környezetében is. Városunkban ingyenes fellépéseket vállalt. 2007-ben régi álma valósult meg, amikor elindította Budakeszin a Keszi Jazz Klubbot a Művelődési Központban, melynek házigazdája volt, vendégei pedig fiatal, ígéretes zenészek. Játszott az Angarával, a Kompánia Színházi Társulattal és Bussy Gáborral. Fellépéseivel színesítette a Mezei Mária heteket. Gazdagította Budakeszi zenei életét, kultúráját. Nagy űr maradt most utána.

 

Nyugodjon békében!

 

Forrás: Budakeszi Hírmondó/fidelio.hu/csepregigyula.hu

A Buda Környéki Televízió felvételének megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Kapcsolódó cikkek:

Angara Csepregi Gyulával

Kezeket a magasba! Ki szeretne Öröm-Zene-Iskolába járni?

Megosztom a cikket