Az év fotóművésze Budakeszin

Danis János, aki 2012-ben az „Év fotósa” volt, Budakeszire is elhozta a „Hősök emlékére” című fotókiállítást, amely válogatás a Kárpát-medence 1. világháborús magyar emlékhelyei fényképeiből.

 

A kiállítás, melynek megnyitója november 18-án került megrendezésre, december 9-ig látogatható a Nagysándor József Emlékházban.

 

A kiállítást a Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület(BKHE) és az Erkel Ferenc Művelődési Központ közös szervezésében a Nagysándor József Emlékházban rendezték meg.

 

A BKHE szeretné, ha a történelmi helyszínt minél többször megtölthetné tartalommal, tavasszal például a katonai ejtőernyőzés történetéről szerveztek egy izgalmas kiállítást.

 

Danis János, gödöllői fotóművész tagja a Magyar Fotóművészek Világszövetségének és az Amerikai Fotográfia Társaságnak, a PSA-nak. Évek óta több kategóriában rendszeresen szerepel a PSA top listáin, 2011-ben fotózsurnalisztikai kategóriában „World Top” harmadik helyezést ért el. 2012-ben megnyerte a MAFOSZ „Év fotósa” és a Magyar Fotóművészek Világszövetsége „Év fotóművésze” címeket. 2013-ban megkapta a nemzetközi fotóművészeti szövetség kiváló művésze bronz minősítést, erre utal a plakáton is látható EFIAP/b jelzés.

 

Danis János fényképeivel az érzelmekre kíván hatni, bemutata a természeti és emberei lét szépségét és a küzdelmek mellett is létező örömeket. A dokumentarista fotós precizitásával olyasmikre is ráirányítja a figyelmet, ami mellett mások egyszerűen elmennek.

 

A kiállítás megnyitóján a fotóművészt Berlinger Gábor, a BKHE elnöke méltatta. Köszöntőjében kiemelte: „Bár a mostani kiállításon a képeken nem látunk embereket, mégis emberekről szólnak. Azokról a hősökről, akik legszentebb kincsüket, az életüket áldozták fel és rólunk, akiknek nem szabad elfeledni őket”.

 

A megnyitóra több híres fotóművész és vidéki ismerős is érkezett, az első világháború hőseinek tiszteletére együtt énekeltek el egy katonadalt, amelyet Kiss Beatrix, a Nagy Sándor József Gimnázium tanulója kísért citerán.

 

A kiállítás december 9-ig a plakáton feltüntetett vagy előre egyeztetett időpontokban tekinthető meg az Emlékházban.

 

Megosztom a cikket