Élő lánc a trianoni békeszerződésre emlékezve

A Nagy Sándor József Gimnázium tanulói élő láncot alkotva emlékeztek a Nemzeti összetartozás napja alkalmából.

Trianon okait és következményeit mindenkinek alaposan ismernie kell ? Élő lánc a nemzeti összetartozás napján az első világháborús emlékműnél

 

Rendhagyó módon emlékeztek meg a Nagysándor József Gimnázium tanárai és diákjai a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójáról: élő láncot alkottak az első világháborús emlékműnél.

2010-ben hozott törvényt az országgyűlés a nemzeti összetartozás napjáról való megemlékezésről. Idén a ?nagysanyisok? rendhagyó és nagyon szimpatikus módon tettek eleget a törvény előírásának.

Mint dr. Dömötörné Papp Hargita igazgató asszony elmondta: a magyar azonosságtudat, az összetartozás erősítése szempontjából rendkívül fontos szerepet játszik ez az esemény.

A nap elején Áfra Sándor igazgatóhelyettes tartott rövid ismertetést az első világháborút lezáró békediktátum létrejöttének okairól, a tárgyalások menetéről.

A második órában filmvetítésen ismerkedhettek meg a tanulók hazánk 1918?19-es eseményeivel, az őszirózsás forradalommal, a Tanácsköztársasággal. A film 2. része a békeszerződés külpolitikai, nagyhatalmi összefüggéseit mutatta be.

A harmadik órában az osztályok ? osztálytermükbe vonulva ? vetélkedőn vettek részt. A téma: Trianon, a határainkon kívül rekedt magyar testvéreink valóságos élete.

Ezután a tanárok és a tanulók kéz a kézben elindultak az emlékműhöz. Miután mindenki odaért, jelképesen és valóságosan körbeölelték az emlékművet. Az iskola vezetősége és egy diák elhelyezte az emlékezés koszorúját.

Visszafele hasonlóképpen vonult az ifjúság, s talán kissé komolyabb arcokat lehetett látni?

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített rövid összeállításának megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

 

Megosztom a cikket