Drogprevenciós hét Budakeszin

Budakeszi Város Önkormányzata idén márciusban drogprevenciós pályázatot nyújtott be a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézethez, amely májusban értesítette arról az önkormányzatot, hogy 1 millió forintot nyert egy drogprevenciós hét megvalósítására. A projekthez az önkormányzat 10 százalékos önrészt biztosít. Lapunk a programban előadást tartó Zacher Gábor toxikológus véleményére is kíváncsi volt.

 

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

A mai világ kétségkívül legnagyobb problémája a drogfogyasztás drasztikus elterjedése. Minden jó érzésű ember elemi érdeke, hogy valamilyen módon megváltozzék ez a tendencia, különösen a leginkább veszélyeztetett és kiszolgáltatott fiatalok körében.

E céltól vezérelve Budakeszi Város Önkormányzata drogprevenciós hetet szervez 2014. szeptember 8?12. között Budakeszin, amelynek keretében Magyarország két legnagyobb drogprevencióval foglalkozó szervezetét „a Drogprevenciós Alapítványt és a KÉK Pont Drogkonzultációs Központot és Drogambulancia Alapítványt” kérték fel, hogy a hét folyamán városunk oktatási intézményeiben a gyermekek, valamint a tanári kar, szülők és szakemberek részére interaktív foglalkozásokat tartsanak a megelőzésről. Az előadások a Széchenyi István Általános Iskolában, a Nagy Sándor József Gimnáziumban és a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumban lesznek, de a Kék Pont a Budakeszi Ifjúsági Klubban is tart prevenciós előadásokat, kimondottan speciális célcsoportok részére.

A lakosság részére nyitott programként 2014. szeptember 9-én, 18 órakor a Nézőművészeti Társulat A gyáva című színházi előadására várja az érdeklődőket a Prohászka Gimnázium előadótermébe. Szeptember 11-én, csütörtökön 18 órakor Zacher Gábor toxikológus tart előadást az Erkel Ferenc Művelődési Központban. A Buda Környéki Televízió által megkérdezett fiatalok szerint olyan előadásokra is szükség lenne, amikor a drogot már kipróbáló, de arról időben leszokó fiatal mesélné el tapasztalatait, akár elrettentésként is.

„Sokszor esik szó a kábítószer-használat megelőzéséről, ami téves értelmezés”-állítja Zacher Gábor. „A drogozáshoz hosszú úton jut el a fiatal, és valahol ezen az úton kellene közbelépnünk, akkor, amikor még szó sincs drogfogyasztásról. 4-6-8-10 éves korában már tetten érhetők azok a problémák, amelyek az első spangli elszívásához, majd a rászokáshoz vezetnek.”

A toxikológus szerint azt kellene elérnünk, hogy gyermekeink kellő munícióval feltöltekezve lépjenek a kamaszkorba, mert akkor képesek lesznek adott helyzetben jó döntések meghozatalára. Mint mondja, a fiatalnak nem este hatkor, egy drogprevenciós előadáson kell meghoznia felelősségteljes döntését a szerhasználatról vagy a drog elutasításáról, hanem éjjel kettőkor, a buliban, egyedül, amikor a haver kínálja. Nem lehet péntek este, a buliba indulása előtti 10 percben hatni kamasz gyermekünkre.

„Előadásomban erről szeretnék beszélni, elsősorban annak a korosztálynak, amelyik még a vasfüggönyön innen szocializálódott, és ma tinédzser gyermeket nevel” – folytatja Zacher Gábor. „Ők alig tudnak valamit a drogproblémáról, egyszerűen fetisizálják a témát. Nekem 17 éves koromban még egyszerű volt nemet mondanom a drogra, mivel jóformán nem is létezett Magyarországon, nem volt mire nemet mondanom” – teszi hozzá a szakember.

A doktor úr nyitott kérdéssel zárja a beszélgetést: Vajon összedől-e a világ, ha a gyermekem a buliban elszív egy spanglit? A válasz ? egyebek mellett ? meghallgatható szeptember 11-én 18 órakor az Erkel Ferenc Művelődési Központban. Minden érdeklődőt, érintettet szeretettel várnak.

 

bgy

Megosztom a cikket