Döntsünk a jövőnkről!

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) rendezésében kerekasztal-beszélgetés rendeztek Budaörsön. Az est háziasszonya Lanczerdorfer Erzsébet volt, a meghívott vendégekként Fodor Csaba politológus (Nézőpont Intézet), Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője, illetve Kövér László, az Országgyűlés elnöke tisztelték meg a rendezvényt.

 

 

Mint Lanczerdorfer Erzsébet képviselő asszony bevezetőjében elmondta, a KÉSZ 17 éve alakult, és az ökumené irányában nyitott, spirituális, kulturális szervezetként aposztrofálta. A politikai pártok felett áll, de a politikai életben részt vesz, hiszen ?a világi híveknek joga és kötelessége részt venni a politikai életben a közjó érdekében?.

Az este fő kérdése az: mennyivel teljesített jobban az Orbán-kormány az elmúlt 3 és fél évben, mint a Gyurcsány?Bajnai-kormányok 8 év alatt. Amit a számok mutatnak: brutálisan eladósították az országot: 2002-ben, a kormányváltáskor az államadósság 8000 Mrd forint volt, ami a GDP 53%-a, a  kamatteher pedig 500 Mrd Ft volt. Ezt a számot úgy feltornázták a 8 év alatt, hogy majdnem belerokkant az ország: az államadósság 21,5ezer Mrd Ft lett, a GDP 82%-a (!). Az első két év a nagy ellátó rendszerek átalakításával telt (oktatás, egészségügy, nyugdíjrendszer, családtámogatás), bizony nagy áldozatokkal járt. Jelentős eredményeket értünk el (pénzügyi önállóság, kikerültünk a túlzottdeficit-eljárás alól, az államadósság növekedésének megállítása), de rengeteg a további tennivaló.

Először Fodor Csaba politológus szólalt fel. ?A közvélemény akkor figyelt fel intézetünkre, amikor az előző választások előtt 2 hónappal megjósolta a Fidesz kétharmados többségét, illetve a LMP bejutását a parlamentbe? ? kezdte áttekintését Fodor Csaba. Az alapelv az, hogy ?Minden szavazat számít!?, ezért nem veheti félvállról a Fidesz a kampányt, fel kell rázni a pártszövetség szavazótáborát. A jelen állás szerint a szavazók 1/3-a a Fidesz-KDNP-re szavazna, 1/5-e a baloldalra, míg a Jobbik tábora mintegy 1/10. Természetesen vannak rejtőzködők, illetve a bizonytalanok száma sem kevés (20%).

Mindenesetre a kormánypárt szimpátia indexe csökkent (50-ről 30), ami persze természetes ilyen horderejű átalakítások során. Ami viszont az ellenzék gyengeségére utal, hogy nem tudtak mindebből profitálni. Összességében elmondható: nincs a választópolgárok között kormányváltó hangulat, a kormánypártok stabil 2/3-os többsége megmaradt a parlamentben.

Harrach Péter frakcióvezető úr azt próbálta indokolni a kérdésekre adott válaszában, hogy szükség van manapság is a KDNP-re, erre a világnézeti pártra. Alapelvük a szolidaritás, azaz a rászorulók iránti érzékenység, a családok, a gyerekek érdekeinek képviselete. Legfontosabb feladat a különböző közösségek megerősítése (nemzet, család, egyház). Ígéretes lépés volt a kettős állampolgárság intézményének bevezetése, a gyermekes családok támogatásának kiterjesztése. A KDNP elsődleges lételeme a normális világ képviselete. De mit is értünk ez alatt? Fel kell lépni az abnormalitások ellen, ennek a legfőbb megnyilvánulása az individualizmus, aminek a lényege a hagyományos közösségek szétverése (egyneműek együttléte, egyházak helyett szekták, nemzet helyett a kisebbségek előtérbe helyezése, család helyett alternatív együttlét stb.).

Két erő áll egymással szemben: a ?másik? világhoz tartozó baloldal, illetve a hagyományos értékrend, amely nem irányul senki ellen. ?A mi dolgunk, hogy kiszámítható, hosszú távon érvényes családpolitikát valósítsunk meg. Így tudunk élhető világot teremteni.? A jelenlegi számítások szerint a század végére 6,5 millió magyar lesz, kétharmada öreg. Politikai úton ezt a problémát megoldani nem lehet, csak kiszámítható családpolitikával lehet ezeknek ellene tenni.

Az eljövendő kampánnyal kapcsolatban a frakcióvezető úr elmondta: normális esetekben a pártok felmutatják az eltelt idő eredményeit, mintegy versenyeztetik ezeket. Mivel azonban a baloldalnak nincs programja, a hitelrontás eszközével él (szobordöntés, bajai videó), illetve a személyes lejáratás eszközével él.

A párt önálló arculatát az is mutatja, hogy a felmérések szerint 6-7%-on áll, tehát egyedül indulva is bekerülne a parlamentbe.

Végezetül Kövér László, az Országgyűlés elnöke válaszolt a kérdésekre. A választások óta eltelt három és fél év fő jellemzője a teljes átalakítás, illetve az új, unortodoxnak nevezett gazdaságpolitika. Ennek lényege, hogy a terheket a nagytőkére helyezték át. Új büntető törvénykönyvet alkottak, csökkentették az adót, a nagy ellátó rendszerek átalakítása hihetetlen nagy munka volt. Gigantikus törvényhozás folyt, több mint 700 törvény fogadtak el. Az ország nemcsak az elmúlt időszaknál teljesít jobban, hanem a környező, hasonló adottságú országoknál is.

Az elszámoltatásokkal kapcsolatban Kövér László megemlítette: nem tartozik a sikertörténetek közé ez a terület. 1442 ügyben indult vizsgálat, 110 ügyről készült nyilvános összegzés, 61 feljelentés született, 30 esetben történt nyomozás, 47 embert gyanúsítottak meg és 7 esetben 39 embert vádoltak meg. A legfőbb feladat az volt, hogy az elszámoltatást jogállami keretek között kellett tartani.

A rendezvényen részt vett Sánta Áron önkormányzati képviselő, a KDNP frakcióvezető-helyettese is. A Buda Környéki Televízió riporterének kérdésére elmondta: a közélet kérdéseit nem pártpolitikai irányból, hanem világnézeti, erkölcsi szempontból közelítik meg. A kampány indulásakor a legfontosabb: saját eredményeinket, értékeinket felmutatni. ?Kormányunk a kereszténység alapértékeit képviseli, s a megkezdett utat folytatni kell.?

Csenger-Zalán Zsolt, a térség országgyűlési képviselője szerint a kerekasztal-beszélgetés régi műfaj. A KÉSZ által szervezett országos sorozat rendkívül népszerű. Ezeken az alkalmakon keresztény értékrendű emberek a politikához való viszonyukról beszélgetnek, valamint aktuális témákról mondják el véleményüket.

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket