Csípnek a szúnyogok, mit tehetünk?

A csípő szúnyogok senkit sem hagynak hidegen. Felettébb idegesítő tud lenni egyetlen szúnyog döngicsélése is, különösen, amikor meg is szúr. Agyon is csaphatjuk, ha ügyesek vagyunk, de ha többen is vannak, végig kell gondolnunk, mit tehetünk a szúnyogok ellen.

Vízparti településeken sokkal nagyobb gondot okoznak, mint Budakeszin, de azért itt is találkozhatunk csípő szúnyoggal. Több szúnyogfaj nőstényei szívják az ember vérét (de háziállatokét, vadon élőkét ugyanúgy), mert sokkal több petét tudnak lerakni vérszívás után, mint anélkül. A csípő szúnyogok mind vízben szaporodnak, pontosabban petéiket kis csomókban a víz felszínére rakják. A kikelő lárvák elúsznak és szerves törmelékkel, hullott falevelekkel, stb. táplálkozva gyorsan fejlődnek, egy hét alatt képesek bábbá alakulni, majd a vaskos bábból, mely a víz felszínén felreped, kikelnek és elrepülnek.

Csípő szúnyog

A globális felmelegedéssel néhány új szúnyogfaj is érkezett vagy jöhet még a Kárpát-medencébe, melyek elvileg képesek egyes trópusi betegségek terjesztésére is, például a fekete-fehér lábú tigrisszúnyog vagy a falon ferdén, 45 fokos szögben ülő maláriaszúnyog. Ehhez persze hozzá kell tenni, hogy csak akkor terjeszthetik az új betegségeket, ha vannak olyan betegek, akikből a kórokozót a vérrel együtt kiszívhatják és az újabb vérszívás alkalmával a következő emberbe bejuttathatják.

Természetes körülmények között számos rovarevő madár és más állat is eszik szúnyogot, amennyit csak tud. A vízben a halak, gőték kifejezetten vadásznak a szúnyoglárvákra. Az alkonyatkor aktív szúnyogok különösen hatékony fogyasztói a denevérek, amire jó példaként szolgálnak azok az alföldi települések, melyekben a templom padlásán több száz fős denevér kolóniák laknak. Ezeken a településeken fel sem merül a szúnyogirtás gondolata, mert hatékonyan, naponta ezrével eszik meg a denevérek a vérszívókat.

Budakeszin is élnek denevérek, ha nem is több százas kolóniákban. A denevérek megtelepedését segíti a helyi Önkormányzat denevérodú osztása, aminek mindannyian örülhetünk. Az alkonyatkor repülő szúnyogok az este kicsapódó harmat miatt, mely a szárnyukat is terheli, később nem, vagy alig szúrnak.
A korábbi évtizedek során a szúnyogokat repülőről permetezve irtották különböző szintetikus vegyszerekkel a DDT-től a szintetikus piretroi-dokig. Az Egyesült Államokban már 1960 körül felfigyeltek arra, hogy szúnyoggyérítés után feltűnően sok énekes madarat találnak elhullva. Erről szól a magyarul is (1994-ben) megjelent könyv, a Néma tavasz, melynek szerzője Rachel Carson. Világelsőként Magyarország tiltotta be 1968-ban a DDT használatát! Ma már tudjuk, hogy rákkeltő és immungátló, valamint a zsírszövetben halmozódik fel és rendkívül lassan bomlik le.
A kémiai szúnyogirtás találati aránya a balatoni mérések szerint 0,2%, vagyis egy elpusztított szúnyogra 500 megölt egyéb, más fajhoz tartozó, többnyire hasznos rovar esik, amely adat brutálisan mutatja a kémiai irtás értelmetlen veszélyességét. Ráadásul a gépkocsiról, ködösítéssel kijuttatott vegyszer a sűrű növényzet alján megbújó szúnyogok egy részét el sem éri.

A permetezésre használt szer hatóanyaga az emberre is veszélyes lehet, és pusztítja az ember számára kárt okozó kártevők természetes ellenségeit is. A vegyszeres irtással, mely nem szúnyog-szelektív, megmérgezzük a kártevők természetes ellenségeit, pl. a zengőlegyeket, a fátyolkákat és a katicákat, amelyek mind levéltetűvel táplálkoznak. Olyan fölöslegesen durva be- avatkozás ez, amely az egész táplálékláncot veszélyezteti, pusztítva a rovarokat fogyasztó állatok táplálékforrását.

Vért szívó szúnyog

A rovarok száma világszerte rohamosan csökken, elsősorban a rovarirtó szerek használata és az élőhelyük megszűnése miatt. A rovarok 90%-a hasznos, 10%-a valamilyen kártevő vagy vérszívó rovar. Ne felejtsük el, hogy az ember is a természet része, a természet biztosítja létünk alapját. Rendkívül súlyos annak a felelőssége, aki a természet további pusztításához bármivel is hozzájárul!

Az élelmiszerünk egyharmadát elveszítenénk, ha nem lennének virágbeporzó rovarok. Sajnos a virágbeporzó méhek és a poszméhek érzékenyebbek a vegyszerekre, mint a szúnyogok. A házi méhek jelentős részét be tudják zárni az előre értesített méhészek, de a vadméheket, az előbb említett poszméheket, lepkéket, szitakötőket és egyéb hasznos rovarokat sajnos nem tudjuk megóvni. Gondoljuk meg, mit tehetünk a szúnyogok ellen?
Vegyszermentes alternatívák
A kertekben előforduló szúnyogok gyakran olyan helyeken fejlődnek ki, melyekre egyáltalán nem is gondolnánk. Leginkább a nem egyenletesen lejtő ereszcsatornákban, kertekben szanaszét hagyott műanyag edényekben, autógumiban álló esővízben, vödrök alján pangó kis-vizekben, vagy le nem fedett esővíztárolókban szaporodnak. Itatóban naponta cseréljük, és a kannában se hagyjunk sok napon át álló vizet!

Javasoljuk, hogy nézzen körül a háza táján és szüntesse meg a szúnyogok keltetőjeként működő vizeket! Ha sikerülne hatékonyan felszámolni a szúnyogok szaporodó helyeit, máris nem kéne irtani őket.
A szúnyogok szeretnek elbújni a magas vegetációban, ennek levágásával a búvóhelyük is megszűnik. Mechanikai védelmet nyújt az ajtóra, ablakra felszerelt szúnyogháló.
Különböző szúnyogriasztó vegyszerekkel is bekenhetjük a fedetlen arcunkat, karunkat, lábunkat. Többféle illóolaj illata is megzavarja a szúnyogokat, hatásosak a szobában elhelyezve, illetve a bőrünkre
kenve is. Aki fokhagymát, vagy fahéj, szegfűszeg, citromhéj, vanília aroma keverékét eszi, azt kellemetlen szaga miatt általában nem bántják a szúnyogok.

Elektromos rovarcsapdák is kaphatók, bár ezek sem szúnyog-sze-lektívek, viszonylag kevés szúnyog mellett mindent elpusztítanak, ami rárepül az ultraibolya fényre.
A szelektív biológiai szúnyogirtás, amely csak a szúnyogra veszélyes, természetes ellenségeiket veti be ellenük: a szúnyogokat megbetegítő baktériumok (Bacillus thuringiensis israelensis Bti és a Bacillus sphaericus Bs) kijuttatásával.
Először drágának tűnik a biológiai irtás – főként az előzetes szúnyogfelmérés miatt, viszont hosszútávon sokkal tartósabb és csak a szúnyogokat pusztító szelektív védekezést jelent ez a módszer.ű

Úgy tudjuk, hogy több, Budakeszi környékén lévő településen – például Telkiben, Pátyon – nincsen szúnyogirtás. Más településeken -mint például Budaörsön, illetve Érd egyes, valószínűleg Duna-közeli részein – idén egyszer már volt földi,
vegyszeres irtás. A Budakörnyéki Önkormányzati Társulás (BÖT) elnöke, Budakeszi polgármestere vállalta, hogy ezt a kérdést is megvitatja a többi kilenc polgármesterrel, hogy egymással egyeztetve, egységesen és ésszerűen léphessünk fel a szúnyogok ellen – már ahol az egyáltalán szükséges. Bízunk az önkormányzat felelősségteljes döntésében a szakmai érvek figyelembe vétele mellett.

A szúnyogirtás összetett feladat, melyben sok szempontot kell egyeztetni a természetkárosítás elkerülésétől a szelektív szúnyogirtás hasznán át a lakosság elégedettségének eléréséig. A képviselő testület a szúnyogirtásról egy hónap múlva fog dönteni, addig egyeztetést, adatgyűjtést végez, és szakmai szempontok szerint újratárgyalja a szúnyogirtás kérdését.
Közben több fórumon is felhívja a lakosság figyelmét a saját környezetében található pangó kisvizes szúnyog keltetők felszámolására, mellyel optimális esetben még a szúnyogirtás is okafogyottá válhat.

dr. Jánossy László • Ökokeszi

Budakeszi Hírmondó 2021 július

Megosztom a cikket