Ciki a cigi – dohányzásellenes felvilágosítást segítő számítógép

Mi, szülők a példamutatásunkkal tudjuk a legjobban segíteni lányainkat, fiainkat abban, hogy elutasítsák a cigarettát és az egészséges életmódot válasszák – mondta a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás elnökeként dr. Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere a Széchényi István Általános Iskolában. Itt adták át a gyermekek dohányzásra való rászokásának megelőzése érdekében kifejlesztett Hordozható Érintőképernyős Számítógépet.

     

A hétfői, január 21-i eseményen elhangzott, hogy a készüléket az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet adta használatba a társulás részére. A számítógép a társulás minden településének minden általános iskolájába eljut majd, ezzel is segítve azt, hogy a gyerekek elutasítsák a dohányzást és a nem dohányzó életmódot válasszák.

Dr. Győri Ottilia szólt arról is, hogy Budakeszi önkormányzata támogatja a rendszeres testmozgást segítő, ösztönző intézkedéseket, beruházásokat is. Erre példa városunkban az új műfüves focipályája megépítése, illetve a futókör és sportpark megépítése is. Az egészség megőrzését szolgálja a tavaly felújított orvosi rendelő is, ahol tavaly augusztustól szakellátásokat is igénybe vehetnek a lakosok.


A polgármester hozzátette, mindezek mellett számos rendezvényt is szervezünk a városban, melyek célja, hogy felhívják a figyelmet az egészséges életmód fontosságára. Ilyen volt a tavaly májusi nagyszabású három generációval az egészségért és kihívás napja rendezvény is, melyet együtt szerveztünk a Korányi intézet szakembereivel. Ez volt Budakörnyéki Egészség Program nyitó rendezvénye, valamint az intézet és az önkormányzat, a társulás közös együttműködésének kezdete is. Tavaly novemberben Budakeszin megrendeztük az egészségnapot is, mely keretében szűrőbusszal, előadásokkal, sportórákkal, interaktív programokkal hívtuk fel a az egészséges életmód fontosságára.


A tüdőrákban elhunytak számát tekintve Magyarország világelső, a tüdőrákos megbetegedések 90 százaléka pedig a dohányzásnak tulajdonítható. 2010-ben 20,5 ezer magyar ember halt meg dohányzás következtében. Éppen ezért olyan fontos, hogy mindnyájan összefogjunk, hatékonyan közbeavatkozzunk, és jelentős lépéseket tegyünk a tendencia visszaszorítása érdekében. A mai átadó ünnepség, a Hordozható Érintőképernyős Számítógép is ezt a célt szolgálja, tette hozzá dr. Győri Ottilia polgármester, a BÖT elnöke.

„Ciki a cigi” – emelte ki az ünnepségen az egyik legfőbb üzenetet Dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója. A betegségek megelőzése a legfontosabb, a most adományozott készülék a példa arra, hogy a számítógépek is szolgálhatják ezt a célt. Higgyétek el, jobb rágyújtani már az első cigarettára sem, mondta Dr. Kovács Gábor.

Bódi Zsuzsanna iskolaigazgató pedig arra kérte a diákokat, hogy vigyék hírét a családjukban is a készülék által közvetített üzenetnek, hogy lehet, és érdemes dohányfüst nélkül élni. A szüleiteket is figyelmeztethetitek a veszélyekre, fontos híd szerepetek lehet az információ átadásban. Használjátok minél gyakrabban ezt az eszközt a szabadidőtökben, az órák közti szünetekben, tette hozzá a SZIA igazgatója.

 

További képek a galériában

Megosztom a cikket