Budaörs hosszú távon is profitál

?Bízunk benne, hogy jó hírünket viszik szerte a világban!? ? Beszélgetés Kálóczi Imrével és Sánta Áronnal, budaörsi fideszes és KDNP-s önkormányzati képviselőkkel a hazai rendezésű U19-es férfi kézilabda-világbajnokság budaörsi és érdi rendezvényei kapcsán.

 

 

Azt mindjárt az elején szögezzük le: egy ilyen nagy formátumú sportrendezvényt akárkire nem bízzák rá! A nemzetközi sportszövetségek alaposan megvizsgálják a pályázó helyszíneket, s úgy hozzák meg felelős döntésüket. Nyilvánvaló, hogy ez Budaörs és Érd kiválasztásakor is zajlódott le. Úgy gondolom, hogy a nemzetközi szövetség jól döntött: a két helyszín minden tekintetben kiállta a próbát.

Kálóczi Imre elmondása szerint jelentős sportdiplomáciai-politikai siker a budaörsi helyszín kiválasztása. Marketing szempontból elsősorban, valamint anyagi szempontból is. Sok cég, üzletemberek érkeznek a városba, akik hosszú távon is tudnak Budaörsben gondolkodni. A város 15 millió Ft összegű támogatást nyújtott a rendezvényhez. Ennek a nem túl nagy összegnek többszörösét költötték, költik el itt vendégeink. Amit csak tudunk, budaörsi cégekkel végeztetünk el (a szállás, a csapatok szállítása, az őrzés, a reklámok, a takarítás stb.).

A világbajnokság összköltségvetése közel 700 millió forint (Érdre és Budaörsre elosztva) ? kapcsolódott be a beszélgetésbe Sánta Áron, KDNP-s frakcióvezető. Ebbe beletartozik minden apróság (a csapatok szállítása, minden kívánságuk teljesítése, a bírók napidíja, a takarítás, a logisztika, a mérkőzések helyszínének legjobb állapotba hozása stb.). Hatalmas munkát végez a 300 fős önkéntesi gárda, illetve a szervező bizottság. Előremutató, hogy kialakult egy olyan szervező apparátus, akik a későbbiekben más, hasonló formátumú sportrendezvényt meg tudnak rendezni.

Az eddigi mérkőzéseken ? különösen a magyar érdekeltségű meccseken ? telt ház volt. (A szervezőbizottság minden lehetséges módon segítette, hogy a helyi lakosok ingyenesen vagy kedvezményes jeggyel vehessenek részt a rendezvényen.) A többi mérkőzéseken is megfelelő a látogatottság, a nemzetközi szövetség szuperlatívuszokban emlegeti ezt a témát. A különböző nemzetiségű szurkolók békésen megférnek a lelátókon.

Az aktív részvétel oka az lehet, hogy nagyon népszerű hazánkban a kézilabda. Budaörsön immár két éve magas szintű kézilabdaélet folyik, női csapatuk NBI/B-s.

A csapatok szívesen tartózkodnak itt, nagyon megszerették a sportcsarnokot, el is nevezték Arénának.

Természetesen nem lehet meg egy nagy rendezvény komoly szponzorok nélkül. Elmondható, hogy minden megkeresett vállalat valamilyen módon segített (termékfelajánlások, eszközök, üdítő, ásványvíz, sör, laptopok, telefonok, bútorok stb.). Szinte minden felajánló valamilyen módon Budaörshöz kapcsolható.

A rendezvény kapcsán át kellett csoportosítani a funkciókat csarnokban, mindenkinek köszönet a zökkenőmentes lebonyolításért. Természetesen át kellet alakítani az internet hozzáférési lehetőségeket, kiépíteni a wifi hálózatokat; de meg kellett oldani egy megfelelő VIP lelátó kérdését, mint ahogy hangosítást, a világítást. A világbajnokság után ezeket fel tudjuk használni a további sport- és egyéb rendezvények során.

Kálóczi Imre szerint a legemlékezetesebb esemény (a megnyitó ünnepség és a magyar érdekeltségű meccsek mellett) a Tunézia?Katar-mérkőzés volt, ahol az utolsó 3 mp-ben dőlt el a mérkőzés eredménye. Rendkívül parázs hangulat alakult ki, a technikai személyzet kitűnőre vizsgázott, hiszen a szurkolókat udvariasan, de határozottan ki kellett tessékelni a pályáról, de nem volt kis feladat a két csapat játékosait a verekedést elkerülendő egymástól szétválasztani.

Sánta Áron a megnyitó ünnepséget emelte ki, különösen az előkészületek hatalmas munkát jelentettek.

A világbajnokság után az itt szövődő kapcsolatok tovább élnek. Például több csapat vissza szeretne térni hosszabb-rövidebb edzőtáborozásra.

Bízunk benne, hogy az elkövetkező időszakban a világbajnokság zökkenőmentesen, jó hangulatban és természetesen sikeres magyar szerepléssel zajlódik.

Végül mindketten megköszönték a szervezésben résztvevőknek áldozatos munkájukat, a szponzorok támogatásait, a nézők aktív szurkolását, hiszen mindezekből az egyszerű emberek mellett Budaörs fog a legtöbbet profitálni.

 

Szabó Tibor Mihály

 

 

A Buda Környéki Televízió által készített összeállítás megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket