Budakesziért díj és a Budakeszi Ifjúsági díj kitüntetettjei

Átadták a Budakesziért díjat Herein Gyulának, aki sokat tett a város kulturális életének fellendítéséért és a határon túli magyarokkal való kapcsolatok ápolásáért. A Budakeszi Ifjúsági díjon ketten osztoztak: Komáromy-Poros Csongor vívó, illetve Hellner Donáta Dominika öttusázó, testnevelőtanár.

 

A Budakesziért emlékérem és az Ifjúsági díj adományozására nemzeti ünnepünk tiszteletére megrendezett ünnepség keretében – került sor. Polgármesterünk, dr. Győri Ottilia ünnepi beszédét követően gratulált a díjazottaknak. Czifra Zsuzsanna, az oktatási, kulturális és egészségügyi bizottság elnöke méltatta a díjazottakat. A méltatásokat teljes terjedelmében közöljük:

BUDAKESZIÉRT EMLÉKÉREM

 

Herein Gyula, a Budakeszi Kultúra Alapítvány kurátora, a Budakeszi Szépítő Egyesület pártoló tagja, és helyi vállalkozóként az Opel Interat Kft. ügyvezetője is.

Elkötelezett lokálpatriótaként az elmúlt évek során hol kezdeményezőként, hol támogatóként, hol aktív közreműködőként segítette történelmi, építészeti értékeink megóvását. Kiemelt szerepet vállalt az Ecco homo, más néven Ülő Krisztus szobor és az I. világháborús emlékmű és környezetének megújításában. Hozzájárult az 1956-os kopjafa és az azt övező emlékpark helyreállításához, a Nepomuki Szent János-szobor restauráltatásához, valamint az azt körülölelő terület rendezéséhez. Továbbá támogatta és aktív szervező munkájával segítette a Martin-kereszt felújítását és az Őseink emlékére-szobor parkjának a kialakítását, továbbá a makkosmáriai kegytemplom állagmegóvását. A városunkban végzett értékes történelmi emlékezetápoló tevékenysége mellett hihetetlen energiával munkálkodik a magyar értékek megőrzésén Erdélyben is.

Hangsúlyos szerepet vállalt, és anyagi hozzájárulásával segítette a 2008-ban átadott gyimesbükki vasúti őrház felújítását, 2009-ben a kontumáci kápolna megújítását és a Rákóczi-vár kitisztítását. Önzetlen szervező munkájával és támogatásával 2010-ben magyar katonai emlékhely épült a kontumáci kápolna melletti romokon. 2011-ben a Tatroson át az ezeréves határra vezető híd felújítását és a gyimesbükki római katolikus nagytemplom mögötti hegyoldalon kialakított csángó keresztút kialakítását is segítette.

A magyar honvédelem napja alkalmából 2011-ben Herein Gyula kurátorként első osztályú magyar hadisír gondozásért állami kitüntetést kapott.

A város társadalmi és közéletében jelentős szerepet tölt be, határozott jellemével és értékrendjével példaként állítható Budakeszi város lakosai számára. Kitartó, aktív és értékteremtő munkájával városunk fejlődését és határon túli tevékenységével Budakeszi hírnevének öregbítését is szolgálva méltó a Budakesziért emlékéremre.

 

 

IFJÚSÁGI DÍJ

A Budakeszin élő, 23 éves Hellner Donáta Dominika többszörös országos alpesi sí bajnok. Kiváló eredménnyel érettségizett a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumban, elvégezte a Testnevelési Egyetem testnevelő-edző szakát, és jelenleg a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium testnevelés pedagógusa.

A Viadal Sport Egyesület versenyzőjeként – melynek ma már edzője is -, többszörös korosztályos magyar bajnok és csapatbajnok alpesi sí sportágban. A 2005-ös Magyar Síbajnokságon csapatban első, egyéniben második helyezést ért el. A 2011-es Volvo Magyar Kupa műlesikló versenyén második helyen végzett. Ugyanabban az évben a felnőtt országos bajnokságon a Hellner Szelina, Donáta és Johanna alkotta csapat ezüst-, illetve bronzérmet szerzett. A Magyar Sí Szövetség válogatott keret tagjaként nemzetközi színtéren is sok dicsőséget szerzett Budakeszinek és Magyarországnak egyaránt. Kiváló eredményei alapján 2011-ben részt vehetett a világbajnokságon, ahol a világ első 50 versenyzője közé került. 2013-ban az Ifjúsági Alpesisí-világbajnokságon a legkiválóbb eredményt érte el, 27. helyen végzett. Mindezek mellett aktívan részt vesz Budakeszi sportéletében, számos alkalommal részt vett a Bécs-Pozsony Ultramarathon lebonyolításában, és több alkalommal akadálypályával várta a sportolni vágyó iskolai csapatokat az évente megrendezendő kihívás napján.

A Viadal Sport Egyesület edzőjeként a fiatalokat a sport szeretetére neveli; tudását, szakmai tapasztalatait szívesen osztja meg a fiatalabb korosztállyal, elkötelezett az utánpótlás nevelés mellett. Sokrétű személyiségét bizonyítja, hogy módszertani és gyakorlati tudásával az öttusázó gyermekeket is segíti városunkban, és részt vállal nyári és téli sporttáborok szervezésében és vezetésében is. A Budapesti Műszaki Egyetem szervezésében megvalósuló táborokban, a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumban és a Viadal Sport Egyesületben is számítanak sportoktató-nevelő tevékenységére.

Tevékenysége példaként szolgálhat nemcsak budakeszi fiataljai, hanem Magyarország ifjú korosztálya részére egyaránt.

 

IFJÚSÁGI DÍJ

A Budakeszin élő, szintén 23 éves Komáromy-Poros Csongor párbajtőröző a Széchenyi István Általános Iskola tanulója volt, majd a budai Szent Angéla Gimnáziumban érettségizett. A Budapesti Gazdasági Főiskola külkereskedelmi karán nemzetközi gazdálkodás szakon szerzett diplomát, és egy éve dolgozik a világ vezető digitális iparvállalata, a General Electric magyarországi képviseleténél termékmenedzserként. Csongor hétévesen kezdett el sportolni, még az általános iskolában. Két fantasztikus pedagógusnak köszönheti a sport iránti szeretetét: Sinkai Józsefné, Erzsi néni és Nemere Jánosné, Klári néni testnevelő pedagógusoknak, akik arra tanították, hogy megtalálja az örömöt a sportban, mely által az ember sokkal jobban megismerheti önmagát, a határait; megtanulhatja, hogyan tud átlépni azokon, könnyebben megértheti embertársait, és nem utolsósorban akaraterőt, küzdeni akarást és kitartást ad számára. Sinkai Józsefné testnevelő tanárnál kezdett kosarazni hét évesen. A Budakeszi Cincogó tagjaként öt éven keresztül versenyzett. Nemere Jánosné pedagógusnál atletizált, és iskolai versenyeken mérette meg magát.

Csongor nővérének a férje, Kulcsár Krisztián olimpiai ezüstérmes és világbajnok párbajtőröző hatására hagyta ott a kosárlabdát, valamint az atlétikát, és 12 éves korában kezdett el vívni, akkor még a Budapesti Honvéd Sportegyesületben. Jelenleg a párbajtőr-válogatott tagja Budapesti Vasutas Sport Clubban. A 2012-es junior férfi párbajtőr országos bajnokságon egyéniben II. helyezett, ugyanebben az évben a Héraklész junior világkupán egyéniben 30. helyen végzett. A magyar egyetemi és főiskolás országos bajnokságon 2012-ben és 2013-ban is sorozatban másodszor szerezte meg csapatban a bajnoki címet. Ugyanezen a versenyen 2014-ben egyéniben harmadik lett, a férfi párbajtőr országos bajnokságon csapatban harmadik helyezést ért el. A tavaly Olaszországban megrendezett U23-as Európa-bajnokságon csapatban ezüstérmet nyert.

Budakeszi városa méltán büszke lehet arra, hogy Komáromy-Poros Csongor városunk polgára.

FOTÓGALÉRIA ITT.

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel elindításához kattintson az alábbi fotóra:

Budakeszi Város Önkormányzata  ezúton is gratulál az eddig elért kiváló eredményekhez, a sikeres pályafutásához és további szép eredményeket kíván!

Megosztom a cikket