Budakeszi toll-tartók dr. Jánossy Lászlóval

Itt él közöttünk hat gyermekével a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével kitüntetett Dr. Jánossy László, a Magyar Madártani Egyesület (MME) alapítója. Édesapja, Dr. Jánossy Dénes volt az egyesület alapító elnöke. És itt él megannyi madár, Budakeszi rejtett és sokat látogatott pontjain.

 

 

 

 

Nagy találkozásokra készülünk öt szombaton át.  Minden hónap utolsó szombatján Dr. Jánossy László, Laci bácsi megismertet minket tollas barátainkkal, erdei madár-énekórákon veszünk részt, felfedezzük-, és megtanuljuk okosan szeretni őket.

 

Az alábbi tematikát állítottuk össze:

január 26. A csuszka stelázsija –  Madarak téli etetése

február: Madárbarát kertem lesz!

március: Tavaszi virágok titkos helyeken

április: Bodzás-árok  élővilága

május: A mamut-fenyők fülemüléi

 

Most pedig hadd mutassuk be Jánossy Laci bácsit:

 

1955-ben született, az ELTE magyar-kémia szakán szerezte diplomáját, és  doktori címét, majd a párizsi egyetemen folytatta tanulmányait A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója, és a Fővárosi Állat- és Növénykert gyűjteményi igazgatója is volt.

 

 

?Rendszeresen részt vettem a vízimadár szinkronszámlálásokban, sokszor a Budapesti Vízügyi Igazgatóság kitűző hajójáról írtuk össze a Dunán látott fajokat. Később éveken át őriztük a kerecsensólyom fészkét. Harminc éve önkéntes természetvédelmi őr lettem, először a Titchwell Marsh félsós tengerparti mocsaras természetvédelmi területen, majd később Skóciában őrizhettem a halászsas fészkét.  A ragadozó madarak különösen érdekelnek, a kékvércsétől a szakállas saskeselyűig mindegyik. A legtöbb európai ragadozó fajt őszi vonulásukon tudtam megfigyelni Isztambultól keletre  a Boszporusznál, a Büyük Dere dombról. Tíz éven át tartottam Madarász sulit a Marczibányi téren. Feleségemet, dr. Solt Annát is az Egyesületben ismertem meg.  Született hat gyermekünk, akik közül ketten különösen szeretik a madarakat.

Biológusként sok éven át vízminőség védelmi munkát végeztem, de közben sem szakadtam el a természettől. 2001-től 2003-ig az MME központi irodájában dolgoztam először természetvédelmi igazgató helyettesként, majd igazgatóként. Az MME-ből hívtak el a Fővárosi Állat- és Növénykertbe,  ahol főként a gyűjteménnyel, az állatcserékkel és a természetvédelmi programok szervezésével foglalkoztam. Majd újabb vízügyi-,  környezet- és természetvédelmi  feladatok után hívtak el a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodájába természetvédelmi és vízvédelmi stratégiai munkákra.  Vezető szerepet játszottam a Duna ökológiai szolgáltatásaival kapcsolatos szakmai párbeszéd, konferencia megszervezésében, illetőleg az  azóta is sokszor hivatkozott állásfoglalás megírásában.?

 

A kirándulásokra 8 éves kortól várjuk a gyerekeket, és szüleiket. Az ötalkalmas bérlet ára: 4000 Ft, alkalmi jegy: 1000Ft. Családi jegy, nagycsaládos jegy: 3500 Ft.

Most szombaton 10 órától kezdődik a program, (13 óráig)  barátkozunk egymással, Laci bácsival, a bolt előtti almafára madáreleséget akasztunk, majd irány az erdő! Madáréneket hallgatunk, és megismerjük előadóikat. Kik lakják most az erdőket, hová tűnik az avar???

 

Akinek van, hozzon távcsövet- hatos, tízes nagyítású tökéletes!

 

 

Bejelentkezés szükséges!

 

Várunk:

 

Patrícia, Judit, Jánossy Laci bácsi, és a Toll-tartók

Megosztom a cikket